Още по темата

Сериозна пробойна се отвори в състава на Лукойл Академик преди важния мач с Енисей Красноярск от група P на втората фаза на ФИБА Къп. Контузия в коляното оставя национала Павлин Иванов извън сметките на Тони Дечев за сблъсъка с участника във ВТБ Лигата, който ще се играе по-късно днес от 18.30 ч. в столичната зала “Универсиада”.

Наставникът на шампионите има още няколко часа на разположение, за да избере най-подходящия заместник на ямболията, който е вторият му най-добър реализатор на европейска сцена през 2016/2017 (б.а. – със средно по 12.6 точки и успеваемост в стрелбата от игра – 48%) и неизменен стартиращ в 9 от 10-те срещи на “студентите”. Самият Дечев има пред себе си няколко опции на позиция 2.

Ето и кои са кандидатите, които може да заместят Павлин Иванов срещу Енисей:

Вариант 1: Филип Виденов

(средно за сезона - 7.5 точки, 3.4 борби, 2.3 асистенции, 20.4 минути)

Предимства: Капитанът на Лукойл е първият, за когото се сещаме при този сценарий. 36-годишният гард разполага с опита и класата, за да запълни празнината на позиция 2, а освен това познава отлично руския баскетбол от престоите си в Нижни Новгород и Красние криля. В ключовите моменти именно той може да поведе отбора към така важния успех срещу Енисей. 196-сантиметровият баскетболист стартира сред петимата на Тони Дечев при домакинството на Лукойл над Бенфика и реализира 18 точки при успеха на тима си с 84:72.

Недостатъци: Статутът на Филип Виденов като че ли напоследък не е съвсем ясен в Лукойл и дори се заговори за вероятното му напускане в посока чужбина. Той не е започвал титуляр в Европа от 14 декември 2016 г. (б.а. в срещата срещу португалците в зала “Универсиада”).

Вариант 2: Антъни Бийн

(средно за сезона – 1.5 точки, 1 борба, 0.5 асистенции, 8.6 минути)

Предимства: 22-годишният Антъни Бийн може да се окаже приятната изненада за Лукойл срещу Енисей. Той е непознат за руснаците, защото пропусна гостуването на “червените” в Красноярск в края на миналата година, тъй като бе пристигнал в България ден по-рано. 188-сантиметровият гард обаче трябва да демонстрира доста повече стабилност в представянето си, за да може самочувствието му да бъде подплатено с покритие.

Недостатъци: Проблем за американеца е малкото време за сработка с отбора, а освен това като че ли самият той не е наясно с пълния си потенциал. Слабост в играта му е и това, че досега не му е гласувано доверие да бъде водеща фигура, а по-скоро допълваща.

Вариант 3: Дани Гибсън

(средно за сезона – 14.7 точки, 2.5 борби, 5.2 асистенции, 32.1 минути)

Предимства: Не се лъжете по едва 177-те му сантиметра. Дани наистина е много бърз. Освен това е топстрелецът на Лукойл във ФИБА Къп, както и лидер по завършващи подавания за тима от Правец в надпреварата през 2016/2017. В предишния двубой срещу Енисей в Красноярск се отчете с 15 точки, от които три тройки (б.а. от общо 21 от 48 опита за целия сезон).

Недостатъци: По-удобната позиция за MVP в полската Първа лига през миналия сезон е плеймейкърската. Самият той се чувства най-добре като организатор на атаките, а не като изпълнител.

Вариант 4: Христо Захариев

(средно за сезона – 9.8 точки, 3.3 борби, 2.7 асистенции, 27.3 минути)

Предимства: Умее да разчита играта, да се бори и да пробива. Освен това има добра стрелба от средно разстояние – 54%. Възползва се от грешки на съперника (б.а. – справка 6-те му откраднати топки срещу Донар Грьонинген). Справи се добре с опазването на по-тежък на килограми съперник като Ланс Джетър при гостуването на Бенфика.

Недостатъци: Предвид титулярната му функция като крило във всичките 10 мача за Лукойл във ФИБА Къп през този сезон, едва ли от щаба на шампионите ще рискуват подобна рокада, която да остави позиция 3 оголена при наличието там единствено на Николай Грозев.

Вариант 5: Крис Минков

(средно за сезона – 1.3 точки, 0.5 борби, 0.7 асистенции, 5 минути)

Въпреки че получава повече време във вътрешното ни първенство, Крис Минков се включва и в срещите на Лукойл във ФИБА Къп. Тони Дечев не го забравя на пейката и го пуска в 6 от 10 двубоя на носителя на Суперкупата на България на европейска сцена. Проблем обаче са малкото му минути (б.а. – общо 30 във ФИБА Къп през последните четири месеца).

Каквото и да избере тактикът Тони Дечев днес срещу Енисей, то със сигурност трябва да е най-доброто, защото залогът е голям – първото място в група P на ФИБА Къп. Този ход на специалиста, извел Лукойл до златото в НБЛ през последните две години, може да се окаже ключов за по-нататъшното представяне на тима в Европа. Защото, както казват, големите се познават по решенията, които взимат в най-трудните моменти.

Снимки: LAP.BG и ФИБА Къп