В събота играчът на Академик Пловдив Джордaн Семпъл вкара 42 точки на Спартак Плевен и съвсем заслужено стана MVP на 7 кръг в НБЛ. Това ни накара да поразпитаме за него. Признаваме си, че останахме впечатлени от генофонда на американеца. Респект, Семпъл.

Лидерът на Академик проплаква в Париж, тъй като майка му Вероник има френски корени. Любовта я среща с писателя Джон Семпъл, а резултатът се появява на бял свят на 12 август 1992 г. Първите години от живота си малкият Джордан прекарва в страната на хубавото вино и шансоните, след това семейството се мести в Лос Анджелис, САЩ.

Бях малък, но съм запазил прекрасни спомени от Париж - от красивата архитектура и от вкуса на храната”, споделя Джордан.

Оказва се адаптивен към промените и бързо свиква с новия си живот отвъд Океана. По баскетбола се пали, когато е на 6 години. “Много исках да гледам мач на Лос Анджелис Лейкърс и ме заведоха. Тогава в отбора бяха Коби Брайънт и Шакил О`Нийл. Беше велико”, спомня си Джордан.

Започва да тренира като ученик в гимназията “Арката”. За кратко се превръща в един от най-добрите играчи на училищния отбор и отбелязва 504 точки. Спортът възпитава в него дисциплина, лоялност и отдаденост.

“Когато съм получавал индивидуални награди или съм постигал резултати с отборите, в които съм играл, съм си казвал - това не е достатъчно. Старая се да не се задоволявам с постигнатото”, признава американецът.

Благодарение на баскетбола печели стипендия в университета “Чико Стейт”, където записва "Мениджмънт и рекреация". Оставя следа и в студентския отбор - в три поредни сезона е лидер по борби, откраднати топки и чадъри. Още в университета получава предложения от редица мениджъри. Когато завършва следването си, заминава за Испания. С привличането му третодивизионният отбор от 20-хилядно градче Самик край Сан Себастиан удря джакпота. За крилото това е идеална възможност да трупа опит. Но не всичко върви по мед и масло.

В началото беше трудно, но постепенно нещата започнаха да се получават и отборът записа най-добрия си сезон. Завършихме на второ място в дивизията с 25 победи. Като за първа година в европейския баскетбол за мен не беше важно за колко пари играя. Основното беше да оставя добри впечатления”, връща лентата Семпъл.

За всички е ясно, че Джордан не е играч за трета дивизия. Кандидатите за подписа му не са малко, но той избира Академик. Харесва Пловдив, въпреки че продължава да носи Испания в сърцето си.

Велика страна и прекрасни хора, които винаги ще помня. Може би бих се върнал там един ден, но сега се чувствам добре в България. Пловдив е много красив, а хората са мили”, споделя 24-годишният баскетболист и бърза да похвали българите за доброто владеене на английския език.

Разбира се, има неща, които му липсват. Най-вече семейството и приятелите му. Както и дългите разговори със сестра му Натали, която е професор по философия. Знае, че един ден ще се върне в Съединените щати, но иска да го направи като успял човек.

“Целта ми е да ставам все по-добър и да взема възможно най-много от баскетбола. Мечтая един ден да се върна у дома и да се похваля на всички с постиженията си", не крие Семпъл.

Внимавайте, момичета, той няма приятелка!

Не е за вярване, че едно толкова интелигентно и добре сложено момче на 24 години няма приятелка. Но истината за Джордан Семпъл е такава. Питаме го какво мисли за българските жени. "Много са красиви", отговаря лаконично той, давайки ясен знак, че не е склонен да задълбава в темата.

Все пак, ако някоя решителна българка се престраши да опита, е добре да знае, че Джордан е страстен фен на музиката. Двуметровото крило слага слушалките преди всеки мач, а след това започва да вкарва.

Шокиран е от евтиния живот в България

Когато пристига в Пловдив, Джордан трябва да свикне с много неща, но най-силно впечатление му прави ниската (според него) цена на живота у нас. Доволен е, че успява да спести част от заплатата си, телефонната му сметка също го удовлетворява.

Засега успява да устои на кандърмите на своите съотборници да опита българската ракия. Но е възхитен от вкуса на зеленчуците тук. Любимата му салата е с домати, краставици и марули. Иначе е луд по италианската паста 

В малкото си свободно време Джордан гледа филми или виси пред компютъра. Когато времето позволява, се разхожда по стъргалото в Пловдив или кръстосва калдъръмените улички в Стария град.

Автор: в-к “7 дни спорт”

Снимки: LAP.BG, БФБ и Личен архив