Още по темата

С 10 баскетболистки започна подготовка националният отбор за жени преди последните двa мача от квалификациите за Евробаскет 2017. Българките ще гостуват на Гърция на 19 ноември и на Швейцария на 23 ноември. Нашите са с актив от 1 побеза и 3 загуби, а лидери в групата са Русия и Гърция.

Националният селекционер Георги Божков включи в групата за срещите Христина Иванова, Зорница Костова, Милена Томова, Радостина Димитрова, Радостина Ст. Димитрова, Габриела Костова, Даниела Петева, Цветомира Шаренкапова, Виктория Стойчева и Димана Георгиева, а днес към тях ще се присъединят Виолина Кочева и Диана Войнова.

- Г-н Божков, с каква мотивация се събирате, предвид факта, че нямаме шансове за класиране на Евробаскет 2017?

- Вчера събрах отбора и обясних много ясно. Това е национален отбор и всеки мач е много важен. Няма значение къде сме в класирането. Играе се страхотно мотивирано с голямо желание. Това е моята основна задача през тази седмица, за да можем да играем максимално добре.

Но съм сигурен, че самите момичета са много сериозни. Даже на моменти тази отговорност и това сериозно отношение към мачовете им изиграва и лоша шега. Но предпочитам да е така, отколкото да има несериозни хора в отбора. Винаги съм бил доволен от атмосферата, настроението и дисциплината в отбора.

- Какво е състоянието на баскетболистките? Вече се изиграха няколко кръга от първенството при жените…

- Това, което следих до този момент е, че са на различен етап на подготовка. Някои играят повече мачове, някои – по-малко. Общо взето не са в едно и също състояние. Но имаме една седмица да работим заедно, така че смятам, че това може да се подобри. Има и колебливи изяви, има и силни мачове. Сега е моментът, когато са заедно, да направят добро представяне.

- До колко и за какво ще Ви стигне тази една седмица?

- Новата система на квалификациите е много неудобна за отбори като нас, които нямат класни играчи, нямат много голям потенциал. Ние се събираме за 5 дни, което е крайно недостатъчно. Този отбор играеше добре миналата година и направи много силно представяне в предните квалификации, когато имахме възможност да направим подготовка от един месец. В този един месец изиграхме 4-5 контролни мача. Тогава този отбор играеше много по-добре. Сега за пет дни смятам, не може да се подготвиш много добре. Това е удобна система за отбори като Русия и Гърция, където има играчи, които играят на много високо ниво. Те са готови за няколко дни да покажат своя потенциал без да тренират.

- Споменахте Гърция. Това е един от съперниците в тези два мача. Разузнахте ли ги вече с какъв състав ще ни приемат? Каква е програмата максимум за Вас?

- Най важното е да се представим достойно. За мен е много важно да се опитаме да победим в Гърция. Там ни чака страхотна атмосфера в залата в Халкида. Залата винаги е пълна и отборът е много добре подкрепян. Смятам, че можем да се опитаме да ги победим. Далеч съм от мисълта, че отиваме обречени там.

- А знаете ли с какъв състав ще излязат, имат ли промени в състава, с който дойдоха в Русе?

- Имам пълна информация. Познавам ги много добре. И десетте момичета играят в гръцкото първенство. Основата на националния им отбор играе в Олимпиакос, който участва в Евролигата. Върна се в отбора и звездата Зои Димитраку. Те са в пълен състав и тренират заедно, което е голям плюс за тях. Но и ние имаме ядро играчи от един клуб – шест момичета от Монтана 2003, които изиграха много мачове.

- Представете с няколко думи Диана Войнова, която е по-малко позната в България...

- Диана Войнова е едно момиче, което рано излиза от България. Живее в Англия. Игра в силен университет с добра баскетболна програма – в Питсбърг. Завърши магистратура в Англия, където стана и шампионка. Сега играе в добър отбор в Германия. Прави добри мачове. Сигурен съм, че ще се впише бързо в отбора, защото е изключително позитивен и лъчезарен човек.

- В състава липсва Ноел Куин…

- Ноел Куин реших, че няма да бъде поканена. Тя изигра няколко сезона в НБА, сега няма отбор още. Реших тези два мача да играем без нея. Тя е момиче, което много добре се вписа в отбора. За американски играч е много дисциплинирана и трудолюбива. Но ми се искаше малко повече от нея в предните квалификации. Тя е прекалено отборен играч, а ние имаме нужда от човек, който да поеме повече отговорност.

Източник: БФБ