Още по темата

България няма да има участник в първия сезон на баскетболната Шампионска лига. След Рилски спортист, който отстъпи в квалификациите на Цмоки Минск, вече е факт и отпадането на Лукойл Академик от пресявките. 

Българският шампион спечели първия сблъсък срещу Орадея със 75:72 и отпътува за Румъния с крехък 3-точков аванс. Днес “студентите” имаха право на загуба до 2 точки, вместо това обаче инкасираха поражение с 58:70.

Селекцията на Тони Дечев изпусна шанс да попадне измежду 40-те отбора в груповата фаза на ШЛ. Вместо това, и Лукойл, и Рилски спортист ще продължат международното си участие във ФИБА Къп. 

Кошмарна първа част за българите, последвана от малко по-добра втора оформиха на таблото 41:32 в полза на румънците на полувремето. След завръщане от съблекалните, каквото и да опитваха гостите, дори предимството им при борбата в подкошието (40 срещу 33 за съперника), не компенсира неубедителната статистика при стрелбата. 37,84% за две точки и 28% от тройката. Това сочат резултатите в този показател. В същото време Орадея регистрира съответно 56,41% и 22,73%.

Екзекуторът на “студентите” днес се казва Шон Барнет. Бившето крило на Рилски спортист, който прекара в България сезон 2013/2014, наниза 28 точки. 

Иначе Саша Загорац вкара 12 за българите. Другият, преминал двуцифрената бариера, бе Павлин Иванов с 11.