Още по темата

Германия бе предпочетена от редица българи за новия сезон. Крак повлече шампионката във Висшата лига на Великобритания с Нортумбрия през 2015/2016 Диана Войнова. 188-сантиметровият център предпочете Бундеслигата след като юли подписа договор с клуба за една година.

BBALL.BG се свърза с перничанката, за да ни разкаже малко повече за новото си предизвикателство на немска земя Марбург, както и за златото на Острова и за дългия път от малка България до най-силните първенства на Стария континент.

- Защо избра за следваща спирка в кариерата си Германия?

- Исках ново предизвикателство в кариерата си. Германия винаги ми е харесвала като държава, а и първенството им има добра репутация. След като говорих с агента си и с треньора на отбора Патрик Юнгер разбрах, че това е най-доброто решение за мен.

- Как протича подготовката ти с Марбург и свикваш ли вече с отбора?

- Подготовката тече добре, вече имахме няколко приятелски мача. През миналия уикенд бяхме на турнир в Люксембург, който бе последният подготвителен преди началото на сезона. Вече свикваме и се сработваме доста добре. Надявам се така да продължаваме.

- Какви са очакванията ти за немската Бундеслига?

- Надявам се на място в Топ 4 в края на годината. Миналият сезон отборът взе бронзовите медали, така че очакванията ми са доста високи.

- Какво ти даде шампионската титла с Нортумбрия и каква е цената на това постижение?

- Даде ми доста голямо самочувствие от гледна точка на това, че мога да преодолея всяко предизвикателство, изправило се пред мен. През декември 2015 г. претърпях операция на коляното и след това никой не очакваше, че ще се възстановя преди края на сезона. Като отбор преминахме през много препятствия и този завършек беше като приказка. Да вдигнеш купата в такава зала е мечта на всеки спортист.

- Великобритания ти е на късмет. По време и на двата си престоя си на Острова достигаш до трофеи. Би ли се върнала там отново един ден?

- Великобритания е моят втори дом, а Нюкасъл винаги ще има специално място в сърцето ми. Така, че бих се върнала.

- Ти се сред най-постоянните ни представителки при жените в чужбина. Как приемат една българка в страни като Италия и Великобритания?

- Досега винаги съм била посрещана много топло във всички страни, в които съм играла. Имам само хубави впечатления и спомени.

- В отборите, в които си била, винаги си сред лидерите. Как се поддържа такава високо ниво?

- С много тренировки, усилена работа и търпение. Но не мога да не подчертая помощта на моите съотборнички и треньори на всякъде. Всеки отбор, за който съм играла е допринесъл с нещо за моето развитие.

- Най-интересната и забавна случка в кариерата ти…

- За забавна не мога да кажа, защото има прекалено много, но най-скъпият ми спомен ще ви споделя с удоволствие. Когато бях в Америка, в Дюкейн, на последният ми домакински мач, в моя чест пуснаха българския химн преди американския. Чувството беше уникално, даже и в момента ме побиват тръпки само като си го припомня.

- А най-трудният ти момент…

- Най-трудният ми момент беше преодоляването на травмата през миналия сезон, гледайки от скамейката. Това е най-сериозната ми контузия и беше доста трудно да я преодолея, не толкова физически, колкото психически, особено когато виждах, че отборът ми да се нуждае от мен.

- Най-хубавият ти спомен от шампионския сезон с Дунав 8806?

- Феновете и безрезервната им подкрепа.

- Какво е твоето мнение за ситуацията в женския ни баскетбол и за липсата на отбор от Русе в шампионата?

- Жалко е. Не мога да повярвам, че женския ни баскетбол е на такова ниво. Жалко е за състезателките, за привържениците и за бъдещото развитие на спорта.

- Да те върнем в началото. Кой е първият ти отбор и първият ни треньор?

 - Започнах да играя за Миньор Перник, при Даниела Кирилова и Соня Спиридонова.

- Кои са най-ценните уроци, които си научила пред годините и които днес би дала като съвети на подрастващите?

- Спортът учи на дисциплина. Това е един от най-важните уроци, които съм научила от баскетбола. 

- Някой от семейството ти занимавал ли се е с баскетбол?

 - Да, баща ми Валентин Войнов. Играл е за Металург Перник и Септември.

- Би ли се върнала някой ден да играеш в България?

 - Ако нивото на първенството ни се оправи и има повече отбори, с удоволствие бих се върнала някой ден.