Световният баскетбол остана без три от големите си имена за по-малко от денонощие. Преди броени часове капитанът на Франция Тони Паркър сложи край на кариерата си в националния отбор, а неговият пример последваха и две от големите звезди на Аржентина Ману Джинобили и Андрес Ночиони. 

Двамата са част от златното поколение на “гаучосите”, триумфирало с олимпийската титла в Атина през 2004 г. Тогава аржентинците побеждават САЩ с 91:89 на полуфиналите, а впоследствие се качват на върха на света след успех във финала над Италия с 84:69. По ирония на Съдбата ударното дуо на Аржентина сложи край на своя марш след 1/4-финален сблъсък с американците, загубен обаче със 78:105 в “Кариока Арена” в Рио.

“Изминаха 20 години от първия ми мач за Аржентина. Много съм горд. Чувствам щастие, но едновременно с това и болка. Имах възможността да играя на Олимпиада на 39 години. Това не се случва често. Колко баскетболисти на моята възраст могат да се похвалят с това?! Имах късмета да остана здрав. Освен това получих дар от Бога да имам такива съотборници до себе си. Беше невероятно преживяване. Оставяме на играта невероятно наследство и аз се гордея с него. Не мога да опиша какво значат за мен всичките съперничества и приятелства, които създадох през тези години. Това може би е краят на една велика ера. Нещо много важно в живота му приключва и то означава толкова много за мен. Всичко това ме кара да съм доста емоционален”, сподели Ману Джинобили, който има на сметката 10 медала от различни първенства с националния отбор.

“Днес мога да заявя, че се отказвам от националния отбор. Този ден е сбъдната мечта за мен. Аз съм от малък град и да стоя редом до тези гиганти тук, в Рио е нещо велико за мен. Не мога да опиша как се чувствам. Надявам се следващото поколение след нас да има силата да мечтае. Нека мечтае, че може да победи най-добрите, както ние го направихме. Децата трябва да се учат да мечтаят и да работят упорито, за да осъществят това, което искат”, откровен до болка бе Андрес Ночиони на раздяла.

Андрес Ночиони и Ману Джинобили имат невероятни успехи и далече от националния отбор. Първият е основна фигура в испанския Реал Мадрид през последните години, като триумфира в Евролигата през 2014/2015, а вторият е четирикратен шампион в НБА със Сан Антонио. Двамата обаче ще си останат свързани завинаги.

“За мен бе чест да деля всички тези моменти с колеги и приятели като Ману, Луис Скола, Пабло Приджиони и Карлос Делфино. Приемам ги като братя. Хубаво е да имаш и по-малки братя около себе си. За мен бе удоволствие да споделям този път с тях, но всичко си има край”, допълни 36-годишният Ночиони, който посвети на Аржентина 17 години от кариерата си и оставя зад гърба си общо 12 отличия от международни надпревари.