Големите трудно биват забравяни, следите им остават дълго след като за последно са затворили вратата на съблекалнята след себе си и са окачили кецовете на стената. Този път последва и любимецът на Франция Тони Паркър, който сложи край на забележителната си кариера с националния отбор на Франция. 

“Не съжалявам за нищо. Последните 16 години от живота ми бяха невероятни. Разочарован съм от това, че загубихме, но играчите на Испания бяха страхотни този път. Взехме решение да спрем Пау Гасол, но пък Никола Миротич се разигра. Това е баскетболът”, заяви Тони Паркър.

“Гордея с всичко, което постигнахме през тези години. Благодаря на Венсан Коле за страхотната работа с отбора. За първи път в историята участвахме на две поредни Олимпиади. Освен това имаме медал през всяка една от последните пет години. През 2005 г. се навършиха 50 години от последното отличие на Франция. Радвам се, че започнахме отново да печелим”, допълни гардът. 

“Петлите” не успяха сбъднат мечтата си и да стигнат до отличие на Олимпиадата, след като за втори път в рамките на четири години загубиха от Испания на 1/4-финалите, но този път с 67:92. Това бе и последната поява на най-големия спортен форум в света за един от най-добрите гардове на Стария континент през последните години Тони Паркър, който не сдържа сълзите си след края на двубоя.

“Испания имат страхотно поколение. Ако не бяха те, ние щяхме да имаме 10-15 медала досега. Това са невероятни играчи. Те спечелиха срещу нас, затова до края аз ще им стискам палци. За мен остават невероятни моменти, особено през 2013 г., когато станахме европейски шампиони. Благодаря на Господ за всичко това. За мен бе чест да играя срещу Пау Гасол. Двамата обаче сме и големи приятели. Постоянно се шегуваме. Побеждавал съм го неведнъж в НБА, така че балансът е възстановен”, пошегува се Тони Паркър на раздяла с Франция.   

Четирикратният шампион със Сан Антонио в НБА, който навърши 34 години през май, има на сметката си две участия на Олимпийски игри. В Лондон преди четири години той и тимът му финишират седми, а Паркър реализира средно по 15.7 точки, 2.8 борби и 3.2 борби в 6 двубоя. В Рио пък MVP на Евробаскет 2013 остави срещу името си средни показатели от 13.2 точки, 1.2 борби и 3.8 асистенции в 5 двубоя, като пропусна само мача със САЩ заради контузия в палеца на крака.

Най-големите успехи на Тони Паркър обаче са на европейска сцена. Роденият в Брюге, Белгия баскетболист може да похвали със златото от шампионата на Стария континент в Словения отпреди три години, където записва средно по 19 точки в 11 срещи, както и със сребро от Евробаскет 2011 в Литва и бронзовите медали от Сърбия 2005 и Германия и Франция през 2015 г.

След като преминава през всички формации при подрастващите на националния отбор на Франция, Тони Паркър дебютира при мъжете през 2001 г., като участва на следващите осем поредни европейски първенства, но травми го оставят извън терените по време на световните през 2006 г. в Япония и през 2010 г. в Турция. Реализатор №1 на шампионатите на Европа през 2011 г. и 2013 г. Най-добър баскетболист на Стария континент през 2013 г. и 2014 г.

Безспорните баскетболни качества на Тони Паркър се допълват от образа му на роден победител, лидер, безпощаден стрелец и съотборник, който винаги е готов до помогне на всеки на паркета. Гардът е пример за уважение към колеги, треньори и дори към срещу съперници.

Ето какво оставя Тони Паркър на Франция: