НБА очаква финалите в своя юбилеен 70-ти сезон. Голдън Стейт и Кливланд ще се изправят един срещу друг в спор за златото в мач №1 от серията в лигата утре сутрин (б.а. 4.00 ч., българско време), в “Оракъл Арена”.

BBALL.BG се връща назад в историята на финалите в НБА с един от най-паметните мачове на легендарния Майкъл Джордан с екипа на Чикаго. През 1997 г. Булс печелят петата си поредна титла в лигата след като побеждават Юта с 4-2 победи в серията. Петият двубой обаче е ключов за определянето на шампиона.

Броени часове преди срещата лидерът на Булс получава болки в стомаха и се обръща към личния си треньор за помощ. Според различните диагнози, гардът на “биковете” е със стомашен вирус, който впоследствие се превръща в грип, и най-вероятно няма да бъде по екип в срещата срещу “джазмените”. От щаба на Чикаго търсят варианти за запълване на празнината в състава часове преди двубоя, а Майкъл се отравя към “Делта сентър”.

Въпреки че изглежда слаб, 34-годишният тогава баскетболист излиза на паркета. За звезди като Карл Малоун и Джон Стоктън това е шанс да ударят по амбициите на Булс, като в края на първата част Юта повежда с 36:20. Голямото сърце на Въздушния обаче не се предава и той вкарва 17 точки през втория период, а “биковете” намаляват пасива си до 49:53 на голямата почивка.

Умората в краката на Джордан става все по-осезаема и треньорите го остават на пейката през по-голямата част от третата четвърт, а Юта увеличава преднината си до 8 точки за 77:69. С нов прилив на адреналин петкратният носител на приза MVP в лигата се отправя обратно към игрището през последните минути, за да отбележи 15 точки, а Булс свеждат изоставането си до 1 точка – 84:85. Джордан е фаулиран и застава на линията, като отбелязва първия от двата си опита, но пропуска втория. Тони Кукоч се извисява над всички и грабва отскочилата от ринга топка, за да я върне към Скоти Пипън, който пък намира Майкъл сам на тройката, и Чикаго излиза напред с 88:85 25 секунди преди края. Финалната сирена прозвучава при 90:88 в полза на “биковете”, а изтощението на Джордан е убийствено, въпреки това той завършва с 38 точки и в прегръдката на съотборника си Скоти Пипън.