За разлика отпреди година, когато финалната серия за титлата в НБЛ се премести от Правец в Ботевград при равенство за 1-1, днес Балкан е опрян до стената, защото преднината на Лукойл Академик е смазваща - 2-0. 

Преди 12 месеца ботевградчани останаха в подножието на трона след загуба в решителен мач №5, но не такава бе ситуацията при предпоследната среща между двата тима в заключителния етап за трофея в мъжкия елит.


Годината е 2008 г. Треньор на Балкан е Георги Младенов. Еуфорията е огромна, защото на четвъртфинал "зелените" елиминират ЦСКА с 2-0, а същата съдба следва и Левски, но с 3-0 в полуфиналите. 

В селекцията на Младенов са младоците Иван и Любо Лилови, Ценко Наков, Атанас Радев, Павле Болковац, Бобан Билбия и т.н. Единственият с опит в подобни мачове е Дуейн Мортън. 

От другата страна пък застава здраво смазаната машина на "студентите" начело с Тодор Стойков, Перо Антич, Уили Дийн и Лари О'Банън, която през онзи сезон пренаписва клубната история на тима с безпрецедентен рекорд за нито едно допуснато поражение в редовната кампания, плейофите, а и в турнира за купата. 

На 19 май 2008 г. Лукойл затваря финалната серия с три категорични победи и триуфира с 18-тата си титла в малката зала "Балкан" след крайното 90:68. 

8 години и 3 дни по-късно ще имат ли сили ботевградчани да избягат от повторение на случилото се? Отговорът - тази вечер от 18:00 часа в "Арена Ботевград".