Лукойл Академик приема Балкан по-късно днес от 19.00 ч. в спортния комплекс в Правец в първи мач от финалната серия в НБЛ. За втора поредна година двата отбора ще спорят за златото при мъжете.

По този повод BBALL.BG реши да ви припомни най-важното от мач №1 от битката за титлата през миналия сезон. Много неща вече са различни, треньорът на Балкан, както и редица баскетболисти, но интригата я има. И така, какво се случи преди има-няма 365 дни на старта между "студентите" и лудата банда от Ботевград?

Датата е на 23 май 2015 г., а мястото – Правец. В залата, след феърплей постъпка на ръководството на Лукойл са допуснати около стотина фена на Балкан, въпреки че наредбата предвижда 10% от капацитета на седящите места, т.е. около 50 пропуска (б.а. - тогава ботевградчани все още негодуват заради наказанието с лишаване от домакинство на третия мач от серията заради скандирания от страна на част от феновете по адрес на съдиите на полуфиналите с Рилски спортист с "Ку*ви сте”. Впоследствие обаче Арбитражът отменя решението на Дисциплинарно-административния съвет към НБЛ).

Лукойл се откъсва със солиден аванс още през първата четвърт - 31:13. През втория период Балкан не успява да намери себе си, а Христо Захариев и Ди Браун изстрелват шампиона до преднина от 24 точки на голямата почивка - 53:39.

Балкан се връща на паркета през третата четвърт преобразен и със серия от 25-10 стопява до 60:67. Устремът не спира. Кош на Вукота Павич и две поредни тройки на Мартин Маринов и Павел Маринов, водят до равенство 72:72 6:48 минути преди сирената. Лукойл отговаря с 5 безответни точки на Браун и Тери Смит, но бомба на Маринов за 81:82 дава надежди на балканци.

Резултатът се запазва до последната секунда, защото нито опитите на Лукойл, нито тези на Балкан чрез Педжа Стаменкович, поразяват целта. Стаменкович дори пропилява перфектна възможност да реши мача като стане герой миг преди сирената. 

А какво ще се случи днес, година по-късно в Правец? На терена отново са Лукойл и Балкан. Залогът е титлата. Спомените са хубаво нещо, но не топлят никого.