Евролигата ще се сдобие с нов господар по-късно днес. В 21.00 ч. българско време Фенербахче и ЦСКА Москва ще решат спора помежду си в “Мерцедес Бенц Арена” в Берлин. Големият финал в турнира ще бъде предаван пряко по Ринг ТВ.

Част от големите сили в баскетбола имат свои представители и в битката за златото в най-силната клубна надпревара на Стария континент. Финалистите в Евролигата през 2015/2016 могат да се похвалят с играчи от общо девет различни националности.

ЦСКА Москва залага на колектив с преобладаващо руско влияние като Витали Фридзон, Виктор Хряпа, Никита Курбанов, Андрей Воронцевич, Павел Коробков и Михаил Калугин. В Евролигата обаче основната тежест от представянето на “Червената армия” пада върху баскетболистите, родени извън границата на страната като Нандо Де Коло (Франция), Милош Теодосич (Сърбия) и американците Деметрис Никълъс, Арън Джексън, Кори Хигинс и Кайл Хайнс.

 

Във финала ЦСКА Москва ще има на своя страна най-добрия реализатор в турнира през този сезон Нандо Де Коло, който отбелязва средно по 19.3 точки в 26 мача. Треньорът Димитрис Итудис ще използва и най-добрия защитник в надпреварата през 2015/2016 Кайл Хайнс със средно по 4.8 борби и 0.8 чадъра в 28 двубоя.

Другият претендент за златото Фенербахче разполага с доста разнообразен ростер. Турция представят Бариш Хершек, Мелих Махмутоглу и Берк Югурлу. В отбора на легендата Желко Обрадович се подвизават и трима американци – Рики Хикман, Екпе Юдо и Боби Диксън. Двама национали на Сърбия също намират място при “фенерите”. Това са Богдан Богданович и Никола Калинич. По един представител имат страни като Македония (Перо Антич), Гърция (Костас Слукас), Чехия (Ян Весели) и Италия (Луиджи Датоме).

Нападението на турския гранд ще бъде водено от Луиджи Датоме със средно по 12.3 точки на мач и седмо място при топстрелците през сезона в турнира. Руският шампион едва ли ще забрави опазването на Екпе Юдо и Богдан Богданович, които записват средни показатели от съответно по 12.4 и 11.8 точки. Бившият център на Вашингтон Ян Весели пък ще бъде най-голямата заплаха в подкошието за ЦСКА Москва със средно по 6.8 борби, което му отрежда осма позиция в класацията през 2015/2016.