Лукойл Академик е основен претендент за шампионската титла в НБЛ Виваком. BBALL.BG продължава да Ви разкрива пътя към настоящето на героите в родния баскетбол.

Този път в рубриката си “Началото” избрахме да Ви представим една от основните фигури в състава на Тони Дечев – Димитър Димитров.

И да иска, баскетболът няма друг избор, защото той просто е роден да бъде на терена. Играта е закодирана в гените му. Израства покрай топки и медали заради майка си Тина Димитрова (б.а. бивша националка на България и настоящ треньор от школата на италианския Римини) и сестра си Екатерина, която през последните години трупаше опит във Франция.

Баскетболът ме привлече покрай майка ми и сестра ми. Спомням си, че като малък постоянно бях по залите с тях”, разказва 203-сантиметровото крило на “студентите”.

Димитър Димитров прави първите си стъпки в родния Пловдив. Магията на играта му разкрива треньорът Божидар Бояджиев. Първият му отбор пък е Академик.

“Не помня много от първата си тренировка, но знам, че се забавлявах адски много”, разкрива националът.

Бившият баскетболист на Левски попива с лекота от знанията на специалистите в школата на пловдивския клуб. И до днес спазва най-ценния урок.

“Знам, че трябва да изпитвам удоволствие всеки път, когато излизам на терена. Мисля, че това е една от първите стъпки към успеха”, споделя Димитър.

Със своя треньор Божидар Бояджиев и с Величка Тодорова в тандем работи до 3-ти клас. Най-голямото му постижение под тяхнo ръководство е участието на зонов турнир в София.

“Там не се справихме много добре, но за мен беше нещо наистина голямо тогава”, връща се назад Най-полезният млад играч от последното издание на Престиж Мача на звездите в Пловдив.

Димитър се оформя като състезател в школата на Римини, в Италия, където е заедно с майка си Тина. След това се завръща в родината, за да облече екипа на Левски. През 2013/2014 защитава цветовете на австрийския Аркадия, а след това е привлечен отново при “сините”. В края на 2014 г. избира Лукойл Академик, с който пък през миналия сезон триумфира със златото в мъжкия ни елит.

Преминава през всички гарнитури при подрастващите, като оставя силни впечатления на европейското за юноши до 18 г. във Варна през 2011 г., записвайки средно по 12.9 точки и 7.8 борби. Облича за първи път фланелката на мъжкия ни национален отбор преди две години, в квалификациите за Евробаскет 2015 под ръководството на Георги Младенов.

През 2015/2016 Димитър Димитров записва средно по 9.1 точки, 3.8 борби и 1.3 асистенции в общо 42 мача на Лукойл Академик. 

Снимки: LAP.BG и ФИБА