В живота на всяко момиче бащата е фигура, която излъчва респект и сила, но пропити с нежност и много топлина. Всичко това личи от вдигнатите ръце на това хилаво хлапе, коeто избира баскетбола още докато ходи с памперси вкъщи. Коя е тя ли?! Тя е просто Лусия...

Тя е едно от трите вдъхновения на една от легендата на играта в Европа и капитан на Барселона Хуан Карлос Наваро. Тя е част от всеки триумф, всеки финал и всяко отличие на един от магьосниците, пред които баскетболна Испания се прекланя. Тя е всичко или просто неговата Лусия.

Тя проплаква за първи път през 2005 г. за радост на татко Хуан Карлос и мама Ванеса Гарсия. Двойката се слави като пример за идилия и стабилност в спортния свят в Испания. Те са заедно вече 18 години, а първият им подарък е тя. Детството на Лусия преминава покрай баскетболни топки и отличия, шумни зали и радост всеки път, когато по телевизора споменават неговото име и то не къде е в “сърцето” на Каталуния – Барселона. Тя обаче се радва на цялото внимание на родителите си само две години преди да се сдобие със сестра – Елза (б.а. която сега е на 9 години).  

Всичко в семейство Наваро е свързано с баскетбола, дори обикновено занимание като това да правиш сладкиши например. За малката Лусия това е отговорна мисия. По време на световното първенство в Испания през 2014 г. съпругата на гарда на Барса и нейните дъщери подготвят тонове лакомства, които след това се презентирани на шампионата. Рисковете на това бащa ти да е Хуан Карлос Наваро.

Като първо дете във фамилията Лусия трябва да полага повече усилия не само вкъщи, но и да заляга повече над учебниците и да се доказва двойно повече в залата. Да, няма грешка! Подобно на баща си, 11-годишната сладурана се увлича по играта. Днес е сред талантите, които показват умения на шампионата в Испания по минибаскет за деца на 11-12-годишна възраст.

“Лусия е наследила от характера на баща си. Той притежава една особена харизма, която се усеща, когато излезе на терена. При нея също започна да се забелязва. Играе еднакво добре и в защита, и в нападение. Мисля, че има невероятно бъдеще пред това дете”, споделя един от треньорите на Каталуния Енрике Гонсалес.

Няма по-голяма радост за едно дете, когато родителите споделят успехите му. Наваро е наясно е с това и по този повод посети Кадис в края на миналата седмица. Лидерът на испанския вицешампион наблюдава от първия ред изявите на дъщеря си, чийто тим спечели убедително с 45:9.

“Тези турнири са важни за децата и тяхното израстване. За тях е приятно да се забавляват и да са сред свои връстници. Лусия наистина много се вълнуваше и се радвам, че победи. Има талант, но трябва да работи много, за да стигне далече”, сподели гордият, но изискващ татко.

Неслучайно Лусия носи №7 на екипа си по време на мачовете в Кадис, а специалистите са впечатлени от бързината й в двубоите срещу Кастел и Леон. Да Ви напомня на някого?! Тепърва ще очакваме още нови срещи с кестенявото чудо на семейство Наваро. За своите момичета световният шампион с Ла Фурия от първенството в Япония през 2006 г. пък допълва:

“Да имаш деца е най-прекрасното нещо в живота. Те са много важни за мен и ми дават адски много сила. Карат ме да видя нещата от друг ъгъл.”