Още по темата

Гардът на Рилски спортист Франк Търнър е американецът с български паспорт, който ще играе за националния отбор в предстоящите евроквалификации, съобщава "7 дни Спорт".

След почивните дни тази седмица федерацията трябва да задвижи процедурата по издаването на българско гражданство на играча. Изчаква се и назначението на нов селекционер след отказа на израелския специалист Шарон Друкер.

"Има такъв вариант. Това нещо го казах още през ноември. Когато започнаха разговорите с Шарон Друкер, той бе казал, че също има нещо предвид, може би за негов баскетболист от Макаби Ришон. Аз предложих Франк Търнър. Разговаряхме с него и той е "за". Още тогава виждах качествата му. Всичко това трябваше да го задвижим, но Друкер ни открадна страшно много време. Ако се положат усилия, мисля че има време и трябва да се пробва. Не виждам някой от тези, които имат паспорти, да е мотивиран да играе. За Франк гарантирам. Той е страхотно момче и ще помогне страшно много", коментира треньорът на Рилски спортист Росен Барчовски.

Франк Търнър е лидер на тима от Самоков през този сезон и бе в основата на спечелената Купа на България. Американецът бе най-полезен във финалния мач с 21 точки, 9 борби и 8 асистенции.

През годините дузина американци получиха български паспорти. Някои от тях вече не играят баскетбол, а от действащите играчи никой не иска и да чуе за България. Единствен вариант бе Ърл Роуланд, който бе в националния отбор на европейските първенства през 2009 и 2011 г. Родната централа разчиташе Шарон Друкер да го убеди да дойде и това лято, защото Роуланд играе за шампиона на Израел Апоел Йерусалим, но сега този вариант изглежда трудно осъществим.

Автор: Тодор Христов, в-к "7 дни Спорт"