Рилски спортист спечели Купа България 2016 за първи път в историята си. В края на миналата седмица в Ботевград тимът на треньорския тандем Росен Барчовски и Людмил Хаджисотиров надви фаворита Лукойл Академик с 90:80 и вдигна трофея. 

BBALL.BG продължава да Ви среща с интересните лица в рубриката си “Първите неща”. Този път наш събеседник е една от основните фигури в отбора на Рилецо – Франк Търнър.

Бързината и точният му мерник са само част от уменията му. Именно те изведоха самоковци до купата и донесоха на американеца индивидуалните награди за "Най-много асистенции" в турнира (б.а. средно по 6.3 завършващи подавания на мач) и за "Най-много откраднати топки" (б.а. по 2.3 на двубой). Дотук толкова, ред е на гарда на Рилски спортист!

“BBALL Първите неща” с Франк Търнър:

1. Първият ти спомен от детството...

- Спомням си, че когато бях малък винаги се опитвах да се измъкна от креватчето. Майка ми беше нащрек и ме връщаше обратно. Аз обаче не спирах да го правя.

2. Първата любима игра…

- “Nintendo Gameboy” (б.а. Нинтендо).

3. Първата пакост…

- С двамата ми братовчеди Камау Джонсън и Ла`Куай Дебойс обичахме да си устройваме битки.  

4. Първата забележка в училище…

- Едно от първите ми беше, защото писах писмо на едно момиче, което харесвах. Тя го прочете на глас с всичките ми правописни грешки.

5. Първият най-добър приятел…

- Братовчедите ми Камау Джонсън и Ла`Куай Дебойс. Ние правихме всичко заедно, докато растяхме.

6. Първият чифт кецове…

- Мисля, че бяха “Air Jordan”.

7. Първият любим отбор…

- Орландо Меджик от НБА, а когато става въпрос за американски футбол - Сан Франциско 49.

8. Първият идол…

- Тори Кавалиери (б.а. бивш баскетболист на гимназиалния тим на Франк Търнър в Атлантик Сити).

9. Първата кола…

- “Cadillac CTS”.

10. Първият покорен връх…

- Имах отлични оценки още от началното училище.

И още за Франк Търнър: Роден е на 25 май 1988 г. в Атлантик Сити, щата Ню Джърси. Висок е 177 см. Запалва се по играта още в детството си, покрай участието си в “Биди лигата” в родния си град (б.а. в нея всеки отбор си има различни треньори, но и другите наставници могат да помагат. Надпреварата има за цел да научи хлапетата на основите в баскетбола).

През 2010 г. завършва Канисиус Колидж в Бъфало, щата Ню Йорк. Най-голямото му постижение е, че е играл в Дивизия 1 на колежанското първенство със стипендия и фактът, че е станал професионален баскетболист. Продължава кариерата си на Стария континент. Защитава цветовете на румънския Клуж, белгийския Антверп Джайънтс, холандския Айфел Тауърс, полския Трефъл Сопот и френския Прованс.

През настоящия сезон Франк Търнър записва средно по 15.9 точки, 3 борби и 5.3 асистенции в общо 30 мача на Рилски спортист.