Клишетата за форма и класа са прекалено много, но болшинството от тях са истина. Йордан Бозов обаче не е клише. Йордан Бозов е величина. Макар вече да е на 37, юношата на ЦСКА лети по терена с желание и енергия, присъщи на два пъти по-младите му съотборници в редиците на Рилски спортист. Неостаряващият гард записа изключително сладка победа в неделя, когато се окичи със злато в турнира за Купата на България, след като Рилецо надигра фаворитите от Лукойл Академик.

В лявата половина на този колаж виждате юношата Йордан Бозов. Още от дете, както се пее в един от любимите рефрени на феновете на "червените", бившият национал е закърмен с шампионската идея. Тук той току що е триумфирал като първенец на България за юноши в столичната зала "Универсиада", а едно невръстно хлапе игриво е грабнало златния медал на батко си.

Дясната половина също има шампионско излъчване. Снимката е правена преди по-малко от 48 часа, а Бозов гордо позира с едно пораснало момче и Купата на България. Има ли някакво съвпадение? Да, разбира се. Двуметровият дългуч и детенцето от двете страни на колажа са един и също човек. С близо 20 години разлика. Георги Бързаков-младши. Син на легендата на родния баскетбол Георги Бързаков, който години наред носи слава на Академик (София) и България.

Днес двамата са съотборници в Самоков. Бозов е на 37. Бързаков-младши - на 21. И има честта да черпи от извора. От професионализма и болестното себераздаване и амбиция за успех на неостаряващия Йордан.

За близо 20 години нещата не са се променили много. Данчо Бозов е шампион. А преди 20 години е държал в ръцете си друг бъдещ шампион. И настоящ свой съотборник. Защото колкото и клиширано да звучи, формата е временна, а класата - вечна.

 

Автор: Александър Сотиров, Спортал.бг