Още по темата

Лукойл Академик водеше на бронзовия медалист на Израел – Макаби Ришон до последните 3 минути, но в края не издържа и отстъпи със 70:84. Това бе втора загуба за „студентите“ в Група Н на ФИБА Къп, където за момента са трети с баланс 1-2. Първи с пълен актив от 3-0 е Енисей Красноярск, който след седмица ще пристигне в България за последен мач на българския шампион у дома (18 ноември).

След 10 минути на паркета таблото светна при 20:16 в полза на Лукойл. Предимството на „студентите“ бе в перфектната стрелба за две точки (6/6), която компенсира слабата успеваемост отдалеч. Израелците отговориха със серия от 14-0 в началото на втория период, но както и преди седмица, Филип Виденов и Павлин Иванов подпалиха искрата на домакините. До голямата почивка разликата вече бе намалена до 36:39.

Отново Виденов изравни до 43:43 с далечен снаряд от същата позиция, от която разплака и 7-кратния естонски първенец Калев преди точно 7 дни, но момчетата на Тони Дечев продължиха в ролята на догонващ до 54:54. Лей-ъп на Бранислав Ратковица даде аванс на домакините, който бе увеличен до 4 точки в края на третата четвърт.

„Студентите“ водеха до средата на заключитения период, но звездата на Макаби - Крис Райт, който в кариерата си е обличал и екипите на Голдън Стейт Уориърс и Милуоки Бъкс в НБА, наклони везните в полза на Ришон за по-малко от минута. И връщане назад вече нямаше.

Желко Шакич оформи дабъл-дабъл с 16 точки и 11 борби. 14 точки добави Филип Барович, с 13 се включи Филип Виденов, а с 12 остана Павлин Иванов.

Бившето крило на Голдън Стейт и Милуоки Крис Райт бе в основата на успеха на израелците с дабъл-дабъл от 20 точки и 10 борби.

СТАТИСТИКА ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК - МАКАБИ РИШОН