Черноморец ще отбележи тържествено 40- и 50-годишнина от спечелването на Купата на България от именитите тогавашни играчи на клуба. Събитието ще се проведе на 31 октомври (събота) в зала "Бойчо Брънзов".

В Бургас се радват на организират баскетбол от 1946  г., (б.а. само година след края на Втората световна война). Тогава е основан и БК Черноморец. Професионалният мъжки отбор съществува и досега. Малко по-късно е даден живот на различни детски и юношески групи. Най-именитите треньори, оставили следа в историята са Динко Хаджидинев и Панайот Влаев. Първият извежда на два пъти Черноморец до Купата на България през 1965 и 1975 г.

Доказано достойнство на школата на Черноморец са звездите от близкото и далечно минало като легендарните Бойчо Брънзов и Петко Маринов (б.а. отличил се с 30 златни медала като играч и треньор). Едва ли някои в Бургас би пропуснал Атанас Стоянов, наследен в майсторството и с националната фланелка от сина си Васко Стоянов, както и Георги Йорданов, Станчо Костов, Димо Костов, Дечо Коешинов и Юлиан Радионов.

Източник: Официалният сайт на БФБ