Още по темата

Перо Антич е на приятелски турнир с Фенербахче в хърватския Задар, а местните медии побързаха да се свържат с атрактивния македонец, който прекара последните два сезона в НБА с екипа на Атланта Хоукс. Бившата звезда на Лукойл Академик се похвали, че очаква още един син след първородния Лука и по-малкия Павел, и че именно семейството е било решаващо за завръщането му на Стария континент, а не проблемите му с щатската полиция, които отекнаха и на Балканите.

"Този случай никак не повлия на завръщането ми в Европа. Тъкмо тези дни разбрах, че ще имам още един син и не искам да се отделям от семейството си. Две години далеч от най-близките е много. Привлече ме възможността за работа с Желко Обрадович в клуб, който ще се бори за европейската титла ", разказва Антич.

Крилото споделя още, че арестът му в Ню Йорк го накарал да проумее, че расизмът все още намира място в САЩ, където пък станал свидетел и на редица жестокости на полицията. Припомняме, че Перо бе задържан в началото на април и бе обвинен в "заплашване, неприлично поведение и възпрепятстване на длъжностно лице" след нощ в клуб "1 ОАК", където в друг инцидент по същото време бе наръган Крис Коупланд от Индиана Пейсърс.

"Бяхме на грешното място в грешното време, но в НБА нощните излизания не са забранени. Табо (Сефолоша - б.а.) излезе от колата, за да даде 20 долара на един просяк и изведнъж полицията започна брутално да го налага. Излязох, за да видя какво се случва. Това е чист расизъм, който управлява в Америка. Табо е чернокож, а всички полицаи бяха бели. Не исках да го оставя сам, така че и мен ме задържаха. Никога не получихме обяснение за тяхното поведение. Полицията там убива хора, а нищо не се случва", спомня си още Антич.

Преди две седмици стана ясно, че македонецът с български паспорт вече е оправдан от всички обвинения. Говори за бившия си клуб Атланта с топли чувства и твърди, че в този момент там е получил пълна подкрепа - нещо, което не би се случило на Стария континент.

"В началото на май бях в Ню Йорк и всичко се изясни. И аз можех да ги съдя, но исках по-скоро да приключат всички грозни неща, на които станах свидетел. Докато в Европа биха ни отписали от клуба, Атланта ни защити и сме благодарни за това. В НБА са много по-либерални, отколкото в Европа. Заплатата стига навреме, което е рядък случай в Европа. Беше чудесно. Не очаквах, че ще получа 17 минути средно, че ще бъда шести играч, разбил клубните рекорди по резултати, които не са успели много легенди преди нас. Може би ще се върна един ден. Тренер Бъд (Майк Буденхолзер - б.а.) точно днес ме поиска", добавя бившият македонски национал.

Антич отиде в НБА на 31 г. и с две европейски титли във визитката си, но ветераните в тима се опитали да го третират като "заек". Както сигурно вече се досещате, Перо им отговорил в типичния си стил.

"Когато отидох в НБА бях на 31, а те ми връчиха саковете, за да им нося оборудването. Оставих ги пред вратата и им казах "Уважение, моля, на 31 години съм, не съм ви никакъв новобранец", отговорил той.

Антич вече е на 33 години и още в първите приятелски срещи в новия си отбор показва, че е в отлична форма. Фенербахче е десетият клуб в кариерата му. Много вероятно е и да не е последният.