Тони Паркър отново пренаписа историята на Стария континент. Късно снощи лидерът на Спърс отбеляза 16 точки срещу Полша с екипа на Франция, с което се превърна във водещ реализатор на европейските първенства изобщо. Ден по-рано гардът изравни рекорда от 1030 точки на легендата Никос Галис, от вчера обаче той вече има 1046. 
 
Да си първи винаги е привилегия и отговорност, но едва ли постижението можеше да е толкова сладко, ако зад гърба си Тони не бе оставил именно гръцката машина за точки. 
 
На европейското през 1987 г. Галис извежда Гърция до най-високото стъпало на подиума на Стария континент със средно 37,8 точки и точно 40 на финала срещу СССР. 
 
След това в подреждането е още един човек, който няма нужда от представяне -  Дирк Новицки, с 1013 точки. Назад, чак на девета позиция пък остават 851-те на Пау Гасол.
 
Баскетболните фенове във Франция имаха възможност да следят отблизо развитието на Паркър с националната фланелка за почти 15 години. И едва ли той можеще да засвидетелства своята любов към страната по по-добър начин от това първо място. Защото то е много повече от суха статистика. Освен с водеща роля при "петлите" името му присъства в 62 мача на 8 европейски първенства, на последните две от които също е топреализатор. От 2001 г. не е пропускал шампионат на Стария континент. 
 
Изиграните срещи на Никос Галис и Дирк Новицки са по-малко - съответно 33 и 46. Четвърти и пети в класацията са чехът Камил Брабенец (948 точки също в 62 мача) и израелецът Мики Берковиц (917 точки в 51 мача).