Още по темата

Една от големите звезди на световния баскетбол и любимец на феновете в Испания Пау Гасол се присъедини към подготовката на националния отбор в Мадрид. 213-сантиметровото тежко крило на Чикаго в НБА е впечатлено от желанието и мотивацията на по-младите си колеги в състава и се надява на добри резултати на Евробаскет 2015.

"Виждам, че в отбора нещата започват много добре. Всички играчи се надяват, че ще бъдат максимално концентрирани до началото на септември. Личи си, че качеството на работа е високо от самото начало. Сигурен съм, че нещата ще се получат с много труд и положителна нагласа", заяви Пау Гасол, който пристигна в испанската столица с ден закъснение заради участието си в демонстративния мач на звездите и легендите в НБА в Йоханесбург.

"Всяко първенство е различно и това ще бъде много трудно. Наясно сме, че трябва да победим сериозни отбори. Ще бъдем напълно готови за битка от самото начало, за да стигнем до финала на 20 септември", допълни 35-годишният испанец.

Гасол сподели още, че Франция определено е фаворит за спечелване на европейското злато през следващия месец и заради домакинството си. Освен това Пау обясни, че следващото първенство на Стария континент няма да е последно за него.

“Ясно е, че Франция е фаворит на всички. Отборът е европейски шампион и има възможността да го повтори, както направихме ние през 2009 г. в Полша и 2011 г. в Литва. Разбирам, че те имат тази амбиция, но ние също имаме нашите собствени. Целта ни е да стигнем до върха и да получим място за Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г.", коментира още Гасол.

“Моето поколение знае как да се грижи за себе си. В момента се чувствам прекрасно. Не мисля, че това ще бъде последното европейско първенство за мен”, отсече Пау.

Световният шампион с Ла Фурия от Япония 2006 г. поясни, че липсата на Хуан Карлос Наваро и брат му Марк Гасол ще се усети най-вече извън терена. Пау не спести похвалите си относно дебютанта Никола Миротич, с който играе в Чикаго.

“Момчетата са млади и със сигурност желанието им да заместят Хуан и Марк ще си проличи на терена. Липсата на двамата обаче ще се усети извън него. Те са личности, които носят особена харизма от години във всяка една зала по света. Надявам се същото да се получи със Серхио Люл и останалите играчи. Никола е универсален играч, но няма му бъде лесно да свикне с отбора. Аз го познавам. Сигурен съм, че той ще даде всичко от себе си”, обясни двукратният шампион в НБА с Лос Анджелис Лейкърс, който е доволен, че отново ще работи с доказан специалист като Серджо Скариоло.

Пау Гасол определи групата на Испания в първата фаза на европейското първенство като “много труднa”. Най-добрият баскетболист на Стария континент през 2008 г. и 2009 г. обаче е наясно със силните и слабите страни на съперниците на Ла Фурия.

“Групата е може би най-силната на цялото първенство. Започваме с отбори като Сърбия и Турция. Това са тимове с високо качество в играта си. Следва мач с Италия, който има много талантливи играчи. После са срещите с Исландия и Германия, в чийто състав се завръща Дирк Новицки. Само това име може да Ви притесни сериозно. Няма да ни е никак лесно, но пък сме готови за предизвикателството”, завърши един от лидерите на Испания.