Още по темата

Една от най-успешните български баскетболистки за всички времена и първата нашенка  играла в женската НБА Гергана Брънзова постави в понеделник вечер началото на фондация "Бойчо Брънзов" в памет на баща си - едноименната легенда на родния спорт и пример за поколения наред у нас и зад граница. Събитието се проведе в Морското казино в Бургас. На него присъстваха съпругът на Гери Харун Ерденай и трите им деца Алихан-Калоян, близнаците Ниа-София и Кайа-Йоан, майка ѝ Магдалина Сарафова-Брънзова, брат ѝ Бойчо Брънзов-младши, приятели, бивши съотборнички, треньори, сред които Петко Маринов, Тити Папазов и др.

Желанието на 38-годишната Брънзова е да възстанови баскетболната традиция в родния си град, а обединителната роля да изиграе фондация "Бойчо Брънзов". Пред гостите бившата капитанка на националния отбор представи работещия си проект GET BETTER, както и биографичната си книга "Отвисоко на живота".

"Идеята ми е да обединя всички, защото имаме нещо общо. Това е любовта към спорта и към Бургас. "Стани по-добър” е фондация, движение и организация. Фондация, защото първо е база, платформа. Организация, защото искам структура. И движение, защото за всичко това са нужни активност и работа. Надявам се във всички вас това да прозвучи познато, да го прегърнете и да стане част от вас, както и от мен", споделя чаровната Гери.

"Тази фондация я създавам за вас, имам нужда от вашата подкрепа. Това е идеята да обединя хората със спорта, да обединя хората, които желаят истински да сбъднат мечтите си. Въпросът е да гледаме в една посока и да желаем да използваме потенциала си напълно. Да имаме съкровено желание и да разпръскваме обич и лекота, за да може да ни се сбъдват желанията стъпка по стъпка. Всичко така се случва, каза още втората дъщеря на легендарния център на Черноморец и националния отбор Бойчо Брънзов.

Много емоции и сълзи предизвика представената пред присъстващите импресия от фотоси, запечатали славната история на бащата, човека и  баскетболиста Бойчо Брънзов. Под звуците на песента на Емил Димитров "Ако си дал" хората от черно-белите снимки "оживяха" и върнаха всички в онези времена, когато бургаският баскетбол беше водещ в страната. Импресията продължи със снимки на наследничките на фамилия Брънзови – Албена и Гергана, и завърши с вечното море, обгърнало в синята си магия Гергана и нейната майка Магдалина, също известна баскетболистка, прекъснала професионалната си кариера в името на своето семейство и деца. 

"Идеята за книгата ми "Отвисоко на живота" се породи от това, което видяхте. Тя е моята история, неподправена. Достатъчно съм отворена и обърната към вас, за да споделя всичко, което е написано там", заяви Гергана, която със силата на духа пребори коварната болест множествена склероза. "Отвисоко на живота" ще бъде пусната в продажба на 25 юли – рождената й дата. Творбата ще може да се намери на щандовете по време на "Алея на книгата" в Бургас.

Източник и снимки: burgasnew.com