Още по темата

Какво е талантът в спорта? Мнозина приемат атлетизма като дар от Бога. Бързината, силата, отскокът се приемат за вродени качества, които могат да бъдат подобрени само в ограничени параметри. Големите спортисти и техните треньори отдавна не робуват на подобни предразсъдъци. Те използват строго научен подход при изработване на стратегията си - за хранене, натоварване, възстановяване, психологическа настройка. Най-актуалното име в българския баскетбол Александър Везенков не прави изключение. Предлагаме ви любопитен материал на колегата от вестник "168 часа" Георги Кръстанов по темата с младока.

На пръв поглед той има всички предпоставки да се отпусне и да се наслади на едно вълнуващо лято. 19-годишният суперталант направи страхотен сезон с гръцкия "Арис", подписа 4-годишен договор с испанския гранд "Барселона" на стойност 2 милиона долара и си осигури клауза за участие в драфта на НБА след година. Вместо да се изтегне блажено на плажа и да се размечтае за бляскава кариера и охолен живот, Алекс избра да прекара ваканцията си по съвсем различен начин. Тийнейджърът вече е в САЩ, където ще остане цял месец в ултрамодерна лаборатория, където армия от учени ще се заеме със задачата да го превърне в играч от следващо поколение.

Институтът за спортни изследвания и превенция от контузии Peak Performance в Санта Барбара, Калифорния, отваря врати през 2006 г. Основан е от учения от Харвард проф. Маркъс Елиът, а в екипа влизат експерти по биомеханика, неврология, физиология и биохимия. Тестовете са всекидневни и засягат 5000 показателя - еластичност на ставите, мозъчни реакции при стрес и покой, хормонален баланс и т.н. Използват се най-съвременни дигитални технологии, високоскоростни 3D камери улавят всяко движение, а специален софтуер анализира спецификите на опорно-двигателния апарат. След това идва ролята на експертите - те изработват индивидуална програма, която коригира "биохимичните недостатъци". Основните цели са две - подобряване на атлетизма и предпазване от бъдещи контузии.

 

Този тренировъчен център от бъдещето има дългосрочен договор за сътрудничество с Националната баскетболна асоциация /НБА/, а нейни клиенти са много от големите звезди. През лабораторията са преминали и десетки от най-добрите американски волейболисти, бейзболисти, футболисти, плувци, лекоатлети. Цената е 2500 долара на седмица, което означава, че Везенков ще заплати 10 000 долара за избрания курс. Незначителна сума за състезател, устремен към върха и с годишна заплата в размер на 500 000 евро. "Още докато следвах медицина в Харвард, интересът ми бе насочен към изграждането на елитни спортисти - обяснява Елиът. - Ако ще плащаш на някого стотици милиони долари за няколко години, е важно той да остане здрав, да е във върхова форма и да развива потенциала си.

Преди 10 години никой не се интересуваше от научния подход в спорта, но ситуацията се промени драстично". Институтът разполага с база данни на почти половината баскетболисти в НБА, а поръчките растат главоломно. Макар че непосредственото бъдеще на Везенков е свързано с "Барса", трансферът му отвъд океана изглежда въпрос на време. Специалистите в САЩ следят изкъсо развитието му още от юношеските години и го сравняват с Дирк Новицки - и като физически показатели, и като поведение на полето. 211-сантиметровият 37-годишен германец навъртя 18 сезона в лигата на извънземните, като стана шампион и бе избран за най-полезен баскетболист. А "Барселона" е като ракетна площадка към НБА.

Братята Пау и Марк Гасол са юноши на каталунския клуб, а с червено-синия екип играха Андерсон Варежао, Рики Рубио, Шарунас Ясикевичус. В Солун все още не вярват, че любимият им Алекс си тръгва. Феновете на "Арис" го причакваха след всяка победа и не го оставяха да напусне залата часове след последната сирена. Придвижването му по улиците неизменно бе съпроводено от стотици снимки и автографи. Денят за промяна обаче настъпи. А всяка стъпка на Алекс е изключително премерена.

Тежката дума има неговият баща - бившият национал и спортен директор на "Лукойл" Сашо Везенков. А майка му Янка се грижи да не му липсва нищо у дома, да не пренебрегва образованието и да не се подава на дебнещите изкушения.

В емоционално прощално интервю Везенков-младши обяви, че би взел в Барселона...целия Солун. "Благодаря на всеки един - от треньора до феновете. Треньорът ми по физическа подготовка ставаше в 5 сутринта заради мен, защото в 7,30 трябваше да съм на училище. Спомням си и първите си крачки между двата коша в Кипър /б.р. - Алекс израства на островната държава заради професионалните ангажименти на баща си/. Без семейството не бих издържал на цялата тази истерия. Честно казано, понякога ми идва в повече. Събуждам се сутрин и все още не вярвам, че съм играч на "Барселона". Сега въобще не мисля за НБА. Всеки ден ще трябва да доказвам, че един българин има място в този велик клуб. Зная, че всички ще ме следят под лупа и ще ме съсипят от критики при най-малкото отпускане".

Автор: Георги КРЪСТАНОВ, вестник "168 часа"