Още по темата

Едно 19-годишно момче с български паспорт в джоба ще играе баскетбол в „Барселона“. За подписа му управата на 18-кратния шампион на Испания и двукратен европейски първенец брои 2 млн. евро за 4 години. Той се казва Александър Везенков. Сигурно си мислите, че е ужасно талантлив. И с основание. Талантът в професионалния спорт през XXI век обаче вече не звучи особено актуално. Нито достатъчно, за да те изстреля в орбитата.

Това лято перлата на гръцкия „Арис“ не отиде на море. Реши, че на него ваканция не му се полага, и даде сам на себе си само пет дни почивка, в които да не влиза в залата, да не хваща топка и да не припарва до фитнеса. На шестия облече екипа и започна индивидуални занимания, включващи стотици стрелби дневно.

Делят го дни от самолета за САЩ. За разлика от други той не страда от синдрома на т.нар. американска мечта. Когато му отпуснаха стипендия за елитния университет „Ксавиер“, се разплака, но отказа на треньора, защото сърцето му бе все още в „Арис“. Мнозина бързо го упрекнаха и че оттегли името си от драфта на НБА, защото „не му достигало смелост“.

Нищо подобно. Везенков е 206 см кураж - точно колкото е и висок. Да кажеш „не“ понякога е много по-тежко, отколкото да следваш тълпата.

Вместо селфита от плажа и лятна активност във Фейсбук младокът, който никога не е ходил в българско училище, защото просто не е живял у нас (роден е и е израснал в Кипър - б.а.), се ядосва, че американската му виза се бави. Трябва му, за да осъществи поредната си странна стъпка - да се превъплъти доброволно в ролята на опитно зайче в най-известния институт за спортни изследвания и превенция от контузии в света Peak Performance, или накратко P3, в Санта Барбара.

Там той ще остане две седмици, в които ще позволи на учения от Харвард и основател на лабораторията - професор Маркъс Елиът, да го изследва от главата до петите на базата на съвременните компютърни технологии, с които работи. Д-р Елиът има цяла армия от специалисти по биомеханика, биохимия, физиология и неврология, които ще се опитат да помогнат на Везенков да се превърне в супериграч.

Ежедневните едночасови тестове засягат 5000 показателя - от еластичността на ставите на глезените и ротацията на коленете, до мозъчните реакции на спортиста по време на стрес и покой.

Лабораторията на бъдещето на д-р Елиът има дългосрочен договор за сътрудничество с НБА, а нейни клиенти са някои от най-големите имена в Лигата отвъд океана като Дуайт Хауърд от „Хюстън“, Дерън Уилямс от „Бруклин“, Кайл Корвър от „Атланта“, избор №1 в драфта през 2014 г. Андрю Уигинс, шампиона в конкурса за забивки Зак Лавайн от „Минесота“ и др.

Отивам там, за да науча кой съм“, пошегува се наскоро Везенков. Всъщност той отдавна е наясно кой е, накъде се е запътил и какво иска да постигне. Хубавото е, че го има. Макар да е един, и макар България с нищо да не е допринесла за възхода му.

Автор: Влади ЛАЗАРОВА, "ПРЕСА"