Италия, Испания и Гърция са страните с най-много клубни титли в историята на Евролигата. 

До момента родината на пицата и Ренесанса е едноличен лидер по шампионски мигове - точно 13, като цели пет различни отбора са печелили най-силната клубна надпревара на Стария континент. Последният първенец на Европа от Италия пък е Виртус Болоня от 2001 г. 

Испанските тимове имат 11 купи, като осем от тях са във витрината на Реал Мадрид. Барселона се изкачва на евро върха два пъти, а Хувентуд - веднъж. 

Следват гърците с 9 корони, всичките спечелени за последните 19 години. Панатинайкос стъпва на европейския баскетболен Еверест шест пъти, а Олимпиакос - три. 

След тях идват отборите от бившия Съветски съюз (1958-1993) с осем трофея, като в новата история на Русия са добавени още две титли на ЦСКА Москва от 2006 и 2008 г. Бивша Югославия печели Евролигата седем пъти, за последно от Партизан (през 1992 г.) броени дни преди разпадането на републиканския съюз. 

И така, от тази нощ Реал Мадрид ще търси първо европейско злато от 20 години насам, за да доближи Испания само на крачка от Италия. Ако Олимпиакос се върне на върха, Гърция ще прескочи двуцифрената бариера по спечелени титли. Евентуален трофей за ЦСКА и Русия (след разпадането на СССР) би бил трети. Фенербахче пък е на финали за първи път в историята си и има шанс да превърне Турция в десетата държава с купа в надпреварата. 

Италия - 13 титли - Варезе (5), Милано (3), Виртус Болоня (2), Канту (2), Рома (1)

Испания - 11 титли - Реал Мадрид (8), Барселона (2), Хувентуд (1)

Гърция - 9 титли - Панатинайкос (6), Олимпиакос (3)
 
СССР - 8 титли - ЦСКА Москва (4), Рига (3), Динамо Тбилиси (1)
 
Югославия - 7 титли - Цибона (2), Босна (1), Партизан (1)
 
Израел - 6 титли - Макаби Тел Авив (6)
 
Русия - 2 титли - ЦСКА Москва (2)
 
Франция - 1 титла - Лимож
 
Литва - 1 титла - Жалгирис