Име: ЦСКА Москва                                                                            

Град: Москва

Основан: 1924 г.

Цветове: червено/синьо

Символът: щит със звезда – оттам идва и името “Червената армия”

Президент: Андрей Ватутин

Треньор: Димитрис Итудис 

Капитан: Виктор Хряпа

В Европа: 6 eвропейски титли

Година  Треньор

1961       Евгени Алексеев

1963       Евгени Алексеев

1969       Арменак Алачачиан

1971       Александър Гомелски

2006       Еторе Месина

2008       Еторе Месина

Първата европейска корона

ЦСКА Москва стига до първото си злато на европейска сцена през 1960/1961. В тогавашния формат на турнир КЕШ (б.а. турнира на европейските шампиони) се играе на разменено гостуване до финалния етап. На 22 юли 1961 г. воден от европейския шампион със Съветския съюз Евгени Алексеев, руският гранд губи в последния сблъсък от латвийския АСК Рига с 61:66, но след общ резултат 148:128 ликува пред 15 000 души на стадион “Даугава” в Рига.  

Втората европейска корона

В Русия не чакат дълго, за стигнат до второто злато в турнира КЕШ. 24 месеца след първата европейска титла, Евгени Алексеев извежда ЦСКА Москва до финалната права, за да повали испанския гранд Реал Мадрид с общ резултат 259:240. След две разменени победи в първите два мача, се стига до решителен трети дуел, който се провежда на 1 август 1963 г. и е спечелен от легенди като Генади Волнов, Виктор Зубков, Юри Корнеев с 99:80 пред 20 000 души в “Палата на Спорта на Ленин”.

Третата европейска корона

Маршът на Сергей Белов, Генади Волнов и Владимир Андреев извeжда руският гранд до трета европейска корона през 1969 г., Треньор е бившият вече баскетболист на армейския клуб Арменак Алачачиан. В Спортната зала в Барселона, след 6 години ЦСКА Москва се изправя срещу стария си познайник Реал Мадрид в решителния последен двубой, а залогът отново е злато. Андреев е главно действащо лице във финала след 21 точки и 8 борби за крайното 103:99, за да донесе нова радост на руската нация.

Четвъртата европейска корона

Две години по-късно златната ера на руския баскетбол продължава и в Атверпен. Противникът е италианският Варезе, а целта е достигната след 67:53. В прегръдките на колегите си е легендарният Сергей Белов, който нанизва 24 точки и написва името си със златни букви в историята на клуба. По-късно той води и тима като треньор през 80-те и 90-те години, когато президент е друга легенда Александър Гомелски.

Петата европейска корона

35 години тишина са пратени в историята. През 2006 г. в Прага ЦСКА Москва оставя в миналото двугодишното царуване на Макаби Тел Авив и вдига трофея в Евролигата след повече от четвърт век. Треньор тогава е Еторе Месина. В светлината на прожекторите е един от най-добрите европейски гардове през последните 20 години Тео Папалукас, който е избран за MVP на финалите. В четвъртото си поредно участие на Финална четворка, но в първи финал от 1971 г., московчани се справят с Макаби Тел Авив със 73:69 в един от най-интересните сблъсъци в историята на турнира. Черноработниците Траян Лангдън и Матиаш Смодиш са в основата на серия от 9-0 в края на мача, донесла петата европейска корона на руския гранд.

Шестата европейска корона

Златото отново е отредено за ЦСКА Москва 24 месеца по-късно. През 2008 г. в Мадрид пред повече от 14 000 зрители в "Паласио Де Депортас", тимът на Месина спира устрема на Макаби Тел Авив с 91:77 във финала. Този успех на руснаците ги поставя в списъка с отборите с най-много европейски титли след Реал Мадрид, който има осем такива. Този път няма кой да открадне овациите на американеца Траян Лангдън и след 21 точки и 7 борби, той стига до приза “Най-полезен играч” на финалите. За Месина това е четвърта европейска титла, а преди мачa той обявява, че е подписал нов договор с клуба за още една година. Силната защита на руския гранд през второто полувреме и серия от 10-0 в края на третата част, изпращат радостта в Москва.

Вече осем години на руска земя мечтаят за ново злато на Стария континент, а дали Берлин не е на късмет на "Червената армия"?

Вижте пътят на ЦСКА Москва до финалите в Берлин: