Преди 20 години и един ден няколко думи променят хода на историята в НБА – “Аз се върнах”.

След девет успешни сезона в лигата отвъд океана Майкъл Джордан оставя играта с оранжевата топка през 1993 г. след смъртта на баща си, за да преследва кариера в бейзбола. Две години по-късно Въздушния отново облича екипа на Булс, а начинът, по който се завръща му отрежда място в сърцата на милиони по света и го превръща в легенда.

На 18 март 1995 г. чрез агента си Дейвид Фалк в известен бизнес всекидневник шесткратният шампион в лигата отвъд океана обявява, че отново влиза в залата.

Колегите на Майкъл при “биковете” не спират да вървят, че един ден той отново ще завърже кецовете и ще се отдаде на баскетбола. Настоящият треньор на Голдън Стейт и бивш гард на Булс по онова време Стив Кър си спомня, че двукратният златен олимпийски медалист със САЩ от Барселона 1992 и Лос Анджелис 1984 посещава една от тренировките на тима само няколко месеца преди завръщането си. Не след дълго Джордан отново застава редом до съотборниците си.

“Това бе пълен шок, но и голяма тръпка. Нямаше как да не промени хода на историята в НБА. Ние спечелихме шампионската титла в следващите три години. Това бе много вълнуващ момент”, споделя Кър пред американските медии.

Джордан търси постоянството в следващите 17 мача като част от звездния тим на Чикаго, но успява да се върне към най-добрата си форма през 1995/1996. Тогава петкратният носител на наградата MVP в лигата достига до най-добрите си показатели в кариерата – средно по 30.4 точки и 6.6 борби. Джордан печели златото в НБА още два пъти преди да окачи кецовете на стената в периода от 1991 до 2001 г., както и през 2003 г., когато окончателно слага край на кариерата си.

“Беше интересно да го гледам как отново се обръща към това, което обича. Всички знаеха, че Майкъл беше най-добрият, но той не се вписваше в стандартите. Той изчакваше момента до следващия тренировъчен лагер, когато се завръщаше още по-силен”, обяснява още Кър.

И до днес специалистите не могат да си представят как ли би изглеждало най-силното първенство в света без думите -  “Аз се върнах”. 

Топ 50 отигравания в кариерата на Въздушния