Още по темата

61-то издание на Купата на България (19 февруари - 22 февруари) очаква своите нови герои. BBALL.BG припомня част от баскетболистите, оставили диря след себе си в последния турнир в София миналата пролет.

Брандън Хийтголемият отсъстващ

Левски вдигна трофея преди 12 месеца и ако си задавате въпроса “Защо?!”. Отговорът му: Брандън Хийт. Американецът се завърна през февруари 2014 г. у нас и точно в този турнир доказа, че е играч само за големите мачове. 193-сантиметровият гард наниза общо 62 точки, половината от които във финала срещу Черно море, спечелен от столичани със 100:97 и на практика сам постави Купата на България във витрината на Левски. Контузията в коляното и финансовата криза в столичния клуб обаче оставиха Хийт извън сметките на Тити Папазов през този сезон.  

Асен Великовсърцето на морето

Във Варна едва ли могат да си мечтаят за по-упорит и уверен капитан от Асен. Националът бе една от причините Черно море да стигне до финал за купата преди година с общо 43 точки в надпреварата, 19 от които в решителната битка с Левски. Това, което не успя да направи в София, 187-сантиметровият плеймейкър може да постигне в родния си град – Плевен. Всъщност вече го е правил – през 2009 г. с Левски в зала “Балканстрой”.

Милян Пуповичзавръщането на блудния син

Морската ни столица отново прие Милян Пупович. Сърбинът пробва късмета си в Левски, но не успя да преглъгне дълго безпаричието и мизерията и облече екипа на “моряците” за втори път преди няколко месеца. Милян е в Плевен, за да докаже пред себе си, колеги, треньори и специалисти, че стореното от него преди година в София не е просто импулс, а класа. Тогава 210-сантиметровият център се отличи с общо 54 точки, 26 от тях в 1/2-финала с Балкан. Пупович изпоти сериозно и бъдещите носители на купата, но това не стигна на Варна. А може би е време за реванш за Милян и компания.

Йордан Бозовстарото куче

Купа България 2014 се оказа най-дълга за Рилски спортист. Момчетата на Росен Барчовски преминаха през преиграване на полуфинала с Левски. Последната капка от усилията си дадоха срещу Балкан, за да стигнат до бронза след като още на старта поставиха на колене и Лукойл Академик. Всичко това тежи на плещите на един от последните мохикани на родния баскетбол – Йордан Бозов. Неостаряващият капитан на Рилецо срази конкуренцията с общо 69 точки в турнира, 15 срещу ботевградчани в първия сблъсък за разпределение на медалите.

Иван Лиловверният вълк

Решителен, хитър и целеустремен. Всичко това и още много повече е Иван Лилов. 196-сантиметровият гард знае какво иска и идва в Плевен, за да вземе Купата на България. Горчилката от провала преди година още тегне в душите на възпитаниците на Александър Тодоров, подарена им от Черно море и Рилски спортист. Тогава, в столицата Лилов наниза общо 56 точки, 27 от тях срещу самоковци, но и това не стига за медал през 2014 г. 

Снимки: БТА и BBALL.BG