Още по темата

Последният финал за Купата на България в зала “Балканстрой” – този през 2009 г. завършва с шампанско и фанфари за настоящия носител на трофея Левски.

Лукойл е големият фаворит, но Левски слага край на осемгодишна суша и вдига трофея в Плевен след 89:81. 12 месеца по-късно “сините” повтарят упражнението в Ямбол, но без да играят с големия си съперник.

Днес от онзи Левски преди 6 години спомени за този финал са останали единствено в сърцето на капитана Павел Иванов. В другия лагер, капитанът Тенчо Банев и Веселин Веселинов се изправят срещу “сините”.

Тогава Маркъс Хол грабва приза за MVP. Гардът нокаутира съперника с 23 точки и 7/10 от средно разстояние, за да постави купата на страната в ръцете на треньора Тити Папазов.

При победи днес Лукойл и Левски ще се изправят на полуфиналите в челен сблъсък за място в последната битка. Преди това обаче възпитаниците на Йовица Арсич ще трябва да укротят жадния за изненади Берое на Любо Минчев. Настоящият носител на купата ще се изправи срещу препъникамъка на Юлиан Радионов - Ямбол. 

През 2009 г. Купа България стартира с четвъртфиналните двойки Лукойл – Видабаскет, Левски – Черноморец, Спартак Плевен – Черно море, Рилски спортист – Балкан. Нищо от това обаче няма да видим в следващите часове. Съдбата обърна монетата и прати Балкан срещу Черно море, а Рилски спортист срещу Спартак Плевен.