Още по темата

Дните до края на 2014 г. се изнизват един по един, но ние продължаваме да Ви показваме най-интересните лица в НБЛ по различен начин. 

В рубриката ни “Първите неща” се върнахме в миналото с младоците от лигата Николай Грозев и Крис Минков (Лукойл Академик), Венцислав Петков (Берое) Милен Захариев (Спартак Плевен), Денислав Вутев (Черно море), Алекс Симеонов (Левски), както и с капитана на “сините” Павел Иванов и крилото на Рилски спортист Симеон Илиев. Днес си бъбрим с Любен Пасков (Черноморец).

Той е усмихнат, атлетичен, а славата му на точен стрелец не е случайна. Спортът е закодиран в гените на Любен. Той израства в семейството на бившето крило на женските Славия и Нефтохимик, a понастоящем фолклорна певица Поли Паскова и състезателят по академично гребане Павлин Пасков.  

“BBALL Първите неща” с Любен Пасков:  

1. Първата забавна история от детството ти...

- Тази, за която си спомням най-добре. Бяхме в курорта "Дюни" с майка ми и тя ме остави за малко в колата, за да си свърши някаква работа. Тогава бях голям фен на бойните изкуства, по-специално на каратето и на Джеки Чан, Жан-Клод Ван Дам и др. Докато чаках в колата, подскачах на задната седалка и едно от паданията ми се оказа фатално, защото се стоварих върху ръчната спирачка и колата потегли право към една ограда, която беше ниска, но много здрава.

Имаше си сериозен наклон и колата бързо ускори, тогава аз скочих в движение и доста се понатъртих. Осъзнах, че скачането от коли не е толкова лесно, колкото изглежда по филмите. В крайна сметка колата се удари в оградката и се счупи само фара. Всъщност, като се замисля, тогава не беше много забавно.

2. Първият учебен ден...

- Може би този ден беше по-вълнуващ за родителите ми, отколкто за мен самия. Помня само, че стърчах над всички, дори над госпожата.

3. Първата пакост...

- Когато бях 3-годишен бръкнах в кофата за боклук и се порязах на една консерва. След това ме шиха в болницата, дори до днес имам белег на ръката.

4. Първият подарък...

- Нямам спомен. Те са били много, все пак бях първият син, внук и племенник. И всички много ме глезиха, но може би, първият, за който си спомням, е един баскетболен кош с лика на Майкъл Джордан, който майка ми донесе от САЩ.

5. Първата топка...

- Мисля, че беше футболна. Иначе на прощъпулника хванах първо топка.

6. Първият чифт кецове...

- “Рийбок”. Наследих ги от майка ми.

7. Първият любим отбор...

- Лос Анджелис Лейкърс и футболният Арсенал.

8. Първият идол...

- Ако говорим за футбол - Давор Шукер. Баща ми го беше видял случайно и му беше взел автограф, специално надписан за мен, който пазя до и днес. В баскетбола №1 за мен е Меджик Джонсън.

9. Първата кола...

- “Мазда МХ3”.

10. Първата ти сбъдната мечта...

- Да играя в ЦСКА и в националния отбор за юноши до 18 г.

Още за Любен Пасков: Роден е на 23 февруари 1990 г. в София. Висок е 197 см. Прави първите си стъпки в играта с оранжевата топка в школата на Делфин под ръководството на Павел Ламбринов. 14-годишен се премества в София със семейството и продължава развитието си при Юлиян Аладжов и Милена Савова в Славия. За кратко е част от Спартак МВР и попива от Ивайло Равуцов.

Сериозно впечатление прави в ЦСКА под ръководството на настоящия треньор на Рилски спортист Росен Барчовски. Няколко тежки контузии го изваждат от терена, но той не се предава и се завръща отново и отново. Играе и за Академик Пловдив, Балкан, Дунав 2007, както и за немския Реклингхаузен, с който печели дубъл в Западната лига – купата и шампионската титла през 2011/2012.

През този сезон Пасков записва средно по 10.3 точки, 6.3 борби и 2.1 асистенции в 12 мача на Черноморец в НБЛ. Крилото може да се похвали със силна игра срещу отборите от Топ 4 в първенството. В двата мача срещу Левски реализира съответно по 17 и 18 точки, както и 14 точки в коша на Лукойл Академик и 10 в този на Рилски спортист, а срещу Ямбол отбелязва 18 точки и овладява 10 борби, за да оформи дабъл-дабъл. 

Снимки: LAP.BG