Още по темата

Александър Везенков спечели наградата за Най-добър играч на ноември на авторитетния сайт NBADraft.net. Специалистите, които целогодишно наблюдават перспективни, млади баскетболисти с потенциал за НБА, се спряха именно на българина, който въпреки крехката си възраст (19 г. – б.а.), е лидер на гръцкия Арис.

Освен сравняван с Мирза Телетович, Везенков е и сред задължителните участници в драфт 2015, препоръчват скаутите, които са повече от убедени, че мястото му е именно в лигата. В момента младокът е най-добре представящият се играч в Европа измежду всички, привлекли вниманието на анализаторите на лотарията идното лято.

206-сантиметровото крило впечатлява специалистите отвъд океана със зрялата си игра и големия арсенал от умения. NBADraft подчертава още атлетизма и физическата сила на национала, както и ефективността му в нападение.

Още едно от положителните му качества е и фактът, че е левичар, което според скаутите, е огромна заплаха за периферните играчи в лигата, както от средно, така и от далечно разстояние.

Стилът му на игра напомня този на Мирза Телетович, но с по-добра устойчивост и възможност за атака след дрибъл. Присъствието му в лигата в момента на практика е почти сигурно, стига, разбира се, да впише името си в драфта догодина, категорични са още специалистите. Средните показатели на Везенков-младши през сезона са 17,5 точки и 9 борби в гръцкия елит.