Още по темата

Финансовият колапс остави шампиона и носител на Купата на България Левски без една от големите му звезди Милян Пупович. Преди няколко дни 210-сантиметровият център се прибра в Сърбия и все още не е ясно къде ще продължи кариерата си.

Сърбинът се присъедини към столичния тим в началото на септември след година с екипа на Черно море, с който стигна до финал в турнира за купата на страната и спечели бронзов медал в НБЛ през миналия сезон. Пупович бе сред най-постоянните играчи на Левски в Адриатическата лига, а напускането му оголи сериозно подкошието на столичани.

Получавал ли е сърбинът изобщо заплата от началото на сезона и ще съди ли столичния клуб? Има ли яснота къде ще продължи кариерата си и ще се завърне ли в България скоро? С какви чувства си тръгна от Левски? BBALL.BG потърси отговорите на тези въпроси от самия него.

- Кога реши да си тръгнеш от Левски?

- Взех решението, когато разбрах, че нещата на този етап няма да се подобрят и видях, че моралът на отбора пада. Започнахме да губим мачове с голяма разлика. Аз съм победител и не обичам да падам.

- В сряда вечерта след мача със Спартак Плевен Тити Папазов  обясни, че си се прибрал по лични причини в Сърбия и ще се присъединиш към тима за срещата с Металац. В кой ден си тръгна от София и бяха ли предупредени в Левски за намеренията ти?

- Аз си тръгнах в сряда сутринта (б.а. - 19 ноември) с уговорката за лични причини и за да отдъхна за няколко дни. Разбрахме се, че ако всичко с отбора бъде наред, ще се присъединя за двубоя с Металац.  

- Прекрати ли вече контракта си с Левски, и ако не си, в какъв срок ще се случи?

- Не съм разстрогнал договора си с Левски. Все още има вариант да се върна, ако нещата се оправят и се намерят спонсори, които да помогнат на клуба.  

- Тогава имаш ли конкретна уговорка с ръководството кога да се случи това?

- Да, имаме уговорка. Разбирам ситуацията в клуба и изчаквам момента, в който не е толкова тежко, и това да се случи.

- Всички в България останаха с впечатление, че не искаш да се стига до съд с Левски. Вярно ли е?

- Не желая да се стига до съд. Никой не го иска. Това е най-лошият вариант. Аз нямам проблеми с ръководството или с хора от отбора, за да стигаме до там. За мен това не е вариант.  

- Получавал ли си някакво възнаграждение от клуба от пристигането си в България до момента?

- Жалко е, но не мога да не го кажа. Не съм получил нито стотинка. Много е трудно. Надявам се, че Левски ще излезе от кризата, в която е изпаднал.

- Колко заплати ти дължат "сините"?

- Към момента заплатите са 2/3. На 1 декемеври ще станат три.

- Ще настояваш ли да ти бъдат изплатени дължимите възнаграждения и в какъв срок?

- Това е въпрос към ръководството. Мисля, че Левски е голям клуб и аз не мога да поставям срокове. Уверен съм, че когато ситуацията се подобри, ще получа всичко, което ми дължат. Засега няма никакви поставени от мен срокове и въпроси за това.

- Има ли вече яснота къде ще продължиш кариерата си?

- Преди две седмици имах две предложения от други отбори, но останах до края с Левски. Тръгнах си от София без варианти за нов клуб. В момента имам оферти от три тима.

- Кои отбори от Адриатическата лига проявяват интерес към теб?

- До този момент съм разговорял с представители на Игокеа и МЗТ Скопие. Това обаче все още е далече за мен в бъдещето. Просто проведохме разговори. Нищо повече.

- Има ли шанс да се върнеш в България?

- Аз много обичам България и хората в страната. Пазя хубави спомени и имам много приятели. Шанс винаги има. Очаквам някой да се поинтересува от мен и ще обсъдим ситуацията. Аз съм открит човек и не се притеснявам да си говоря с хората.

- С какви чувства си тръгваш от Левски и съжаляваш ли всъщност, че си подал ръка на отбора в такъв момент?

- Свързвам Левски с много хубави неща. Това е може би най-големият отбор в кариерата ми. Всичко в клуба е на високо ниво, особено треньори като Тони Дечев. Той познава тънкостите на играта и е един от най-добрите специалисти, с които съм работил. Честно, много ми е трудно. Съжалявам, че напуснах отбора по такъв начин, но аз съм чужденец и не съм от София. Баскетболът е моята професия и с това си изкарвам прехраната. Трябва да помисля и за семейството си. Заради това се върнах вкъщи. Просто не става без пари. Имам много неща, които трябва да изчиствам у дома. 

Снимки: LAP.BG и Abaliga.com