Още по темата

Точно преди седмица, отново в петък (17 октомври 2014 г.) BBALL.BG пусна нова рубрика: "Първите неща". Първият ни гост в нея бе Крис Минков от Лукойл Академик. Днес пак е петък, пак е време за "Първите неща", а наш събеседник е Милен Захариев от Спартак Плевен.

Той е 1/3 от най-баскетболното трио Захариеви на родния баскетбол. В Плевен е със своя близнак Тодор, а двамата имат пример, на когото да подражават - батко им Христо - национал и носител на златен требъл с Левски през изминалия сезон. Той е с две години по-голям от Милен и Тодор. Захариеви са доказателството, че кръвта вода не става. Играта е закодирана в гените и на тримата. Днес думата обаче има Милен.

“Първите неща” с Милен Захариев:

1.Първият ти спомен от детството...

- Вечната надпревара между мен и братята ми кой от трима ни е най-бърз. (смее се)

2. Първата ти поява на паркета с братята ти (заедно и поотделно)…

- Когато с Тодор бяхме на 8 години. Спомням си, че топката беше по-голяма от нас. С Христо се засякохме една година на юношески финали в Ботевград. Тогава за пръв път бяхме съперници.

3. Първият зала, в която си тренирал...

- На стадион “Славия”.

4. Първият ти чифт маратонки…

- “Reebok”.

5. Първият ти лагер...

- В Созопол. И до днес пазя много хубави спомени от преживяното там.

6. Първият ти треньор...

- Двама са - Юлиян Аладжов и Милена Савова в Славия.

7. Първият ти най-добър приятел...

- Станислав Петрунов.

8. Първата ти кола...

- Джип "Чероки"

9. Първият ти идол...

- Майкъл Джордан.

10. Първата ти сбъдната мечтa...

- Да играя професионално баскетбол.

И още за Милен Захариев: Роден е на 11 юли 1992 г. в София. Висок е 190 см. Прохожда в баскетбола в Славия - родният клуб на батко си Христо, в пакет със своя близнак Тодор, когато е на 8 години. Четири години по-късно вече се учи на тънкостите в играта в школата на Левски. 16-годишен преминава и през шлифовката при подрастващите на Лукойл Академик. Събира наученото в мъжките отбори на Черноморец (2011-2013) в НБЛ, Академик Благоевград (2013-2014) в А група. От тази есен, отново с Тодор, е сред новодошлите в Спартак Плевен.

В дебюта си за Спартак Милен се отличи с 16 точки и 7 борби за 35 минути при загубата от Балкан с 60:85 на старта на новия сезон. Седмица по-късно в Самоков остави срещу името си 17 точки и 9 борби при поражението на плевенчани с 69:82 от Рилси спортист и даде да се разбере, че тепърва ще има да говорим за него и да го споменаваме с добро. 

Снимки: LAP.BG 

Милен Захариев