Още по темата

НБЛ започна преди седмица, а днес на ред са мачовете от 2 кръг. BBALL.BG реши да ви представи по свой начин интересните лица на родния баскетбол. Новата ни рубрика - “Първите неща” стартира с новото лице в титулярната петица на Лукойл Академик - Крис Минков.

Той е млад, талантлив и упорит. Следващата му стъпка след младежкия национален отбор, е място при мъжете и извоювана територия в основата на новия Лукойл. Избрахме Крис, защото вярваме, че бъдещето е пред него и че тепърва ще ни носи радост.

“Първите неща” с Крис Минков:  

1.Първият ти спомен от детството...

- Първият ми спомен от детството е стъпването в баскетболната зала.

2.Първата ти тренировка…

- Първата ми тренировка беше през 2003 г. и помня, че бях много притеснен.

3. Първият ти чифт кецове...

- Първият ми чифт кецове бяха едни гуменки от пазара.

4.Първият ти треньор...

- Първият ми треньор беше жена – Бояна Митрева.

5.Първата ти ваканция (б.а. без родителите)...

- Не съм сигурен, но мисля, че беше през 2010 г. след европейското първенство за кадети до 16 г. Дивизия А в Черна гора.

6.Първият ти най-добър приятел...

- Деян Карамфилов (Левски).

7.Първият ти идол...

- Първият и единствен досега е Димитрис Диамантидис.

8.Първият ти голям миг в баскетбола...

- Може би спечелването на европейското първенство, Дивизия Б за юноши до 18 г. във Варна през 2011 г.

9.Първата ти кола...

- Рено Флуанс

10.Първата ти сбъдната мечта...

- Даденият ми шанс да се занимавам с баскетбол професионално.

И още за Крис Минков: Роден е на 31 декември 1994 г. в София. Висок е 199 см. Прави първите си стъпки в играта в школата на Лукойл Академик. Играе и за Балкан в първенството при 20-годишните. През 2012 г. се отправя към САЩ, за да преследва американската мечта с колежанския тим на Крисчън Лайф Сентър Академи в щата Тексас.

Крис е минал през всички юношески и младежки национални отбори. Това лято участва на европейското за младежи до 20 години, Дивизия А на остров Крит. От тази есен треньорът на Лукойл Йовица Арсич залага твърдо на него и на останалите младоци при "студентите". На старта на кампания 2014/2015 в НБЛ столичанинът се открои с 18 точки в стартовата петица за победата над Ямбол преди седмица в Правец. Днес пред Минков обаче има далеч по-голямо предизвикателство. Неговият Лукойл гостува на Балкан в Ботевград.  

Снимка: LAP.BG 

Крис Минков - 2012 г.