Какво се случи: Франция вече има медал от световно първенство! Той е бронзов и дойде след победа над Литва с 95:93 пред 12 000 зрители в "Мадрид Арена". Това е първо отличие за "петлите" от общо шест участия в шампионатите на планетата. Без звезди като Тони Паркър, Джоаким Ноа и Алексис Ажинса, тимът на Венсан Коле приключи нова паметна година след европейската титла от Любляна 2013. Мачът с литовците бе своеобразно повторение на финала за златото на Стария континент през септември миналата година, когато двата отбора отново застанаха един срещу друг.

Най-добрите: Никола Батюм стана герой за Франция във втори пореден мач, но този път, за разлика от дуела със Сърбия, усилията му се увенчаха с успех. Крилото на Портланд в НБА се отличи с 27 точки. Борис Диау добави 15. Тома Юртел и Жофри Ловерн се отчетоха с по 13. За Литва Йонас Валанчиунас бе най-резултатен с 25 точки и 9 борби. 

Любопитно: Това е най-доброто класиране на “петлите” от 1954 г., когато остават на четвърто място в крайното класиране на световното. Европейските вицешампиони от Литва пък си тръгват от Испания с празни ръце, но с високо вдигнати глави след силното си представяне. 

Какво предстои: Още два комплекта медали предстои да бъдат раздадени утре. На 14 септември от 22.00 ч. българско време в Мадрид САЩ излизат срещу Сърбия в битката за златото. 

Франция - Литва, мач за 3/4 мястo, СП 2014