Още по темата

Сърбия има не един повод за гордост. Представителният тим на западната ни съседка вече е в Топ 4 на света и е на две стъпки от златото на Мондиала. Освен това, може да се похвали с перла в короната като Милош Теодосич.

От дете Милош мечтае да бъде сред най-добрите, правейки това, което обича най-много – да играе баскетбол. Роден във Валево, място което и до днес остава скъпо на сърцето му, Теодосич поема по стъпките на по-големия си брат Йован, който също избира играта с оранжевата топка.

През 2001 г. хлапакът получава възможността да участва в първото изданиe на престижния камп “Баскетбол без граници” в Тревизо, през който ежегодно минават повече от 1000 таланти от цял свят. Едва 14-годишен, Милош вече вярва, че баскетболът е неговото призвание.

Успехите не закъсняват. През 2003 г. 16-годишният Теодосич печели златото от европейското за кадети в Испания със Сърбия и Черна гора, а две години по-късно у дома и европейската титла при юношите до 18 г.

Трамплинът за него мъжкия отбор на западната ни съседка е първото място на първенството на Стария континент за младежи до 20 г. през 2007 г. в Словения и наградата за MVP на турнира. 24 месеца по-късно Теодосич вече e звезда в Сърбия и извежда тима си до финал на Евробаскет 2009 в Полша. Тогава Испания отмъква златото с 85:63, а Теодосич напуска терена последен с наведена глава.

Пет години по-късно в очите на Теодосич няма сълзи, има само воля за победа и поглед, устремен към световната титла. За да стигнат до последната битка за нея обаче Милош и компания ще трябва да се справят първо с Франция. Двубоят е днес от 23.00 ч. българско време и ще бъде предаван пряко по Диема.

14-годишният Теодосич в "Баскетбол без граници" в Тревизо