Кой казва, че няма добри български треньори при подрастващите? Има, но те работят извън родината, където работата им се цени и знаят, че няма невъзнаграден във времето труд. Александър Алексиев е един от тях. От 2012 г. той трупа опит, знания и не спира да търси път нагоре в професията си на Апенините.

Благодарение на него, Тренто вече няма да се свързва с българското, единствено покрай волейбола и класата и успехите на тандема Радостин Стойчев - Матей Казийски. От десетина дни, Алексиев е новото име в треньорския екип на баскетболния клуб Перджине в града. Перджине е сателит на мъжкия отбор на тренто, който от тази есен дебютира в елитната Серия А. Българинът поема формациите за момчета във възрастите 13, 15 и 17 години.

През последната година Алексиев работи в Бари, а преди това във Фоджа - неговият първи клуб на Апенинския полуостров, където той води и женски състав. Миналата година получава покана да стане старши-треньор на 19-годишните в Баскет Норд Барезе, също от град Бари, където се подвизава и нашия талант Николай Вангелов. Както и да бъде помощник в мъжката формация на клуба. Съмнения, че клубът не е стабилен финансово го отказват. Решение, за което днес Алексиев признава, че малко съжалява.

"В Италия всичко е борба. Нищо не идва даром. Няма значение на кого си приятел и кого познаваш. Оценката идва с труда и положените усилия. В Тренто едва сега започвам, но съм амбициран да продължа да работя, така, както съм го правил във Фоджа и в Бари. С максимално отдаване и желание. Целта ми е един ден да застана начело на отбор от Серия А", споделя българинът, който ежедневно кове баскетболни таланти, уви, не у дома, а в Италия.

Aleksander Alexiev workout in Italy