Времето до началото на квалификациите за Евробаскет 2015 неумолимо тече. Малко повече от 48 часа остават до първото предизвикателство за България по пътя към първенството на Стария континент догодина. В полите на Рила “воините” на селекционера Георги Младенов ще приемат първия си съперник от група Б Холандия. Двубоят ще се проведе на 10 август от 20.30 ч.

В последните дни преди старта на квалификациите представителния ни тим избра планинския град Самоков, но не заради чистия въздух, а за да настрои мерника си за предстоящите тежки битки по европейските терени, зареден с издръжливост, концентрация и боен дух. 

След трите загуби от Австрия, Унгария и Португалия в първите си контроли, България опази своята крепост непревзета по време на международния турнир в Самоков. На два пъти Дания и веднъж Румъния преклониха глави пред националите ни, след като нямаше кой да спре Александър Янев, Станислав Ваклинов и Реализатор №1 на европейското първенство за младежи до 20 г. Александър Везенков.

Наставникът на България Георги Младенов очаква неговите възпитаници да покажат играта от мача с Румъния и срещу Холандия след два дни.

В изминалия турнир Румъния бе по точното ни мерило, тъй като националният им тим има победа над Холандия с 15 точки в приятелска среща. Все още правим по 14-15 технически грешки, които ни създават дискомфорт. Все още имаме спадове и проспиваме някои ситуации, които не трябва да си позволяваме в групата срещу Холандия, Черна гора и Израел”, споделя селекционерът на представителния ни тим.

Последните часове в лагера на българите преди старта на квалификациите са посветени на тренировки и разузнаване на първия противник Холандия.

На 14 баскетболисти ще заложи Младенов за квалификациите, като преди всеки двубой ще избира група от 12 състезатели. Това са капитанът Христо Николов, Чавдар Костов, Божидар Аврамов, Станимир Маринов, Асен Великов, Павлин Иванов, Христо Захариев, Александър Янев, Павел Маринов, Александър Везенков, Станислав Ваклинов, Димитър Димитров, Николай Върбанов и Костадин Маршавелски.

В състава на България за квалификациите за Евробаскет 2015 не са близнаците Калоян и Деян Иванови, но Младенов е доволен от желанието и оптимизма на отбора.

Момчета като Везенков, Павлин Иванов и Станимир Маринов са бъдещето на родния баскетбол. За тях този шанс е нещо голямо", уверен е наставникът на държавния ни тим. 

"Всеки отбор в групата иска да успее. Никой не е тръгнал с мисълта да се провали. Ние обаче ще се борим докрай, дори когато ситуацията изглежда безнадеждна. Искам играчите да оставят сърцата си на терена. Това е възможно единствено ако са в добра спортна форма и покажат характер на терена. Трябва да са агресивни."

"Надявам се тези момчета да излязат от квалификациите с горди вдигнати глави. Вярвам, че можем да се класираме за Евробаскет 2015 и ако някой идва просто, за да играе поредния мач, по-добре да не стъпва в залата. Трябва да сме максимално концентрирани и когато това се случи, знам че и късметът ще ни се усмихне”, допълва Георги Младенов.