Още по темата

Максималното наказание, което грози Седрик Симънс за шикалкавенето му с националния отбор е месец без баскетбол. Това показа проверката на BBALL.BG ден след като се разбра, че американецът няма никакво намерение да се отзове на поканата за участие в държавния тим в евроквалификациите.

След конгреса на ФИБА през юни в Истанбул се реши звената в Европа, Азия, Африка и Океания на Международната федерация да работят като регионални центрове, но цялата отговорност, управление и налагане на наказания занапред ще носи само ФИБА Свят.

Ако вземем решение, че наистина искаме да накажем Седрик Симънс, то ние трябва да сезираме ФИБА Свят.Преди това Управителният ни съвет трябва да е гласувал „за“ тази мярка, а след това да уведомим ФИБА Свят“, коментира специално пред BBALL.BG днес Елеонора Рангелова – генерален секретар на родната федерация и вицепрезидент на Юридическата комисия на ФИБА Европа.

Наказанието, което предвижда ФИБА Свят за баскетболист, който не е уважил поканата за участие в националния отбор, е месец със спрени права за всички състезания на клубно ниво,включително и за вътрешния календар.

За да бъде наложено, федерацията, която се жалва е длъжна да предостави на ФИБА Свят доказателства, че играчът е получил поканата си и е бил своевременно уведомен.

В случая със Симънс ние можем да докажем, защото до колкото съм запозната той дори е върнал по електронната поща подписаните си документи за картотека във ФИБА. В случая обаче с Джаред Хоман, който въобще не откликна на нито едно обаждане и опит за връзка с него нещата изглеждат недоказуеми“, признава Рангелова пред BBALL.BG.

Финансова санкция при подобни конфликти ФИБА Свят не предвижда. Не е предвиждала и наредбата на ФИБА Европа. От ФИБА Европа обаче имаха право да спират правата не за месец, както е във ФИБА Свят, а за година. Но не и за вътрешния календар, а единствено за евротурнирите. Санкцията падаше при допълнително споразумение между федерацията на дадена държава и нарушилия правилата играч, който си „откупуваше“ греха срещу дадена сума.

Това се случи през есента на 2008 г. с Родерик Блекни.Американецът не откликна на поканата на тогавашния селекционер Пини Гершон, който настоя правата му да бъдат замразени. БФБ уведоми ФИБА Европа и от там го спряха за година. Блекни обаче се договори с българската страна да го амнистира срещу 20 000 евро.

„Ние нямаме индивидуален договор със Симънс и Хоман, че ако откажат покана, трябва непременно да заплатят определена сума на федерацията като компенсация. Преди време имахме подобни договори с други двама американци с български паспорти. Става дума за Ибрахим Джабер и ако не се лъжа, за Ърл Калоуей“, бе любезна да сподели още пред BBALL.BG Елеонора Рангелова.

Няма законов лост за отнемане на българските паспорти, както на Седрик Симънс, така и на Джаред Хоман, както и на всеки един от дългата върволица техни сънародници, които в последните години станаха по бързата процедура наши граждани.

Веднъж даден, паспорт се отнема само при извършено престъпление срещу държавата или държавна измяна. Това може да разпореди с указ от президента на републиката, или въпросът да бъде сведен до гласуване в Народното събрание.

„И дума не може да става за отнемане на паспортите им или преустановяване на българското им гражданство. Това звучи нелепо. Не ми е известно в закона да има подобен случай“, заключи Елеонора Рангелова.