Дългата брада на Чавдар Костов е гореща тема в лагера на представителния отбор на България. За пореден път окосмяването по лицето на национала вълнува освен самия него, и целия треньорския щаб. Сагата около растежа и премахването й пък отново е на дневен ред при трикольорите.

Историята започна още преди две години при гостуването на България в Азербайджан. Тогава охраната на летището в Баку държеше под око Костов от стъпването му на аерогарата до момента, в който напусна пределите й.

Няколко дни по-късно Константин Папазов реши да обръсне гардаза кадем преди квалификационния мач с Германия. Крутите мерки на Тити не донесоха късмет на националите през лято 2012, но за сметка на това бе даден първият сигнал, че брадата на Чавдар ще бъде поне толкова коментирана тема, колкото и самият той.

Хрониката продължи и през 2013-а. Няколко месеца преди Коледа Костов се зарече, че ще "отглежда" брадата си поне до светлия празник, когато ще я боядиса бяла точно като Добрия старец. Думите му не останаха без покритие и ден преди Рождество Христово обещанието бе факт.

Епизод №3 през лято 2014... Deja vu...

Чавдар отново е част от националния тим. Отново неотлъчно с него е и брадата му. "Ще трябва да се обръсне!", категоричен е настоящият селекционер на трикольорите Георги Младенов.

Баскетболна България очаква с нетърпение представянето на "лъвовете" на евроквалификацията за първенството на Стария континент през 2015 година. По всяка вероятност обаче развръзката с брадата на национала ще стане известна доста преди крайния изход от пресявките.