Още по темата

Талант №1 на българския баскетбол Александър Везенков отново прикова вниманието на специалистите. 203-сантиметровото крило продължава със силните си изяви и с младежкия ни национален отбор по време на турнира “Тургут Атакол” в Истанбул.

Представянето на Везенков проследи отблизо и бившият му треньор в Арис и настоящ помощник на Душан Ивкович в Анадолу Ефес Вангелис Агелу. Преди няколко дни специалистът изгледа двубоя на младежите ни с Германия в “Абди Ипекчи Арена”. Тогава Везенков изведе тима ни до успех след 27 точки и 4 борби за 26 минути. Преди срещата двамата дори намериха малко време да разменят няколко думи.

С името на Агелу се свърза и интереса на турския гранд Анадолу Ефес към младежкия ни национал. 51-годишният специалист има дейно участие в развитието на Везенков. Именно Агелу даде шанс на младока по време на престоя си в Арис през сезон 2012/13, от който българския талант се възползва по най-добрия начин.

Александър Везенков използва наученото от Агелу и постепенно се превърна в лидер на гранда и Солун. Заради крилото скаути на Финикс, Портланд, Хюстън и Лейкърс в НБА се надпреварваха да стигнат до Гърция.

Раздялата на Агелу с Арис в края на 2013 г. даде още повече желание на Везенков да демонстрира класата си. Младокът изведе Арис до финал за Купата на Гърция през миналата кампания, а преди два месеца бе избран за MVP на тима си. Към индивидуалните си отличия Везенков-младши прибави и наградите за “Най-добър млад баскетболист” в България и в южната ни съседка.

Настоящото лято също няма да бъде леко за Александър Везенков, който ще изведе младежкия национален отбор на България до 20 г. на европейското първенство, Дивизия А през юли в Ретимно. След като изпълни ангажиментите си към младежката ни формация, 18-годишният баскетболист ще се присъедини и към подготовката на мъжкия ни национален отбор за квалификациите за Евробаскет 2015. Селекционерът Георги Младенов ще събере избраниците си в Правец на 30 юни.

Днес от 20. 45 ч. Везенков и колегите му от младежкия национален отбор ще се изправят в полуфинала на надпреварата в Истанбул срещу домакина Турция. Двубоят ще бъде излъчен пряко на сайта на турската федерация